Početna strana > Hronika > Vladika Joanikije: Crna Gora Predlogom zakona o slobodi veroispovesti pravi presedan da bi prištinske vlasti po istom modelu preuzele sve svetinje na KiM
Hronika

Vladika Joanikije: Crna Gora Predlogom zakona o slobodi veroispovesti pravi presedan da bi prištinske vlasti po istom modelu preuzele sve svetinje na KiM

PDF Štampa El. pošta
sreda, 12. jun 2019.

 Licemjerno je govoriti da država Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti želi obezbijediti slobodu iste, jer ovaj zakon predviđa pljačku i progon Crkve, rekao je u razgovoru za IN4S episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

-Ovaj zakon predviđa pljačku i progon Crkve koja ovdje vjekovima djeluje i stvara, koja je rodila državu Crnu Goru. Ovo je novi u nizu dosadašnjih udara na pravoslavlje. I još gori od prethodnih, kazao je on.

Episkop Joanikije namjera crnogorski vlasti jeste da se napravi presedan, koji bi potom slijedile vlasti u Prištini.

-Sada se ovim Predlogom zakona pravi presedan da bi prištinske vlasti po istom modelu jednim potezom preuzele sve kosovsko-metohijske svetinje, među njima Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane i Gračanicu. Kakve li bijede i sramote za sve nas, istakao je on.

U subotu 15-og juna najavljen je svenarodni Trojičindanski sabor u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Vaše preosveštenstvo, možete li za čitaoce portala IN4S reći šta je njegov cilj i šta očekujete nakon Sabora?

-Da se pomolimo Bogu za mir, bratsko razumijevanje i ljubav među braćom, da se objedinimo i da se zavjetujemo našim svetinjama. Da se zajednički suprostavimo zlu koje se nadvilo nad Crnom Gorom, povodom najavljenog zakona o oduzimanju crkvene imovine.

Ovih dana se neprestalno govori o spornom nacrtu predloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji za krajnji cilj ima otimanje crkvene imovine. Vaše preosveštenstvo, kako Vi to tumačite i da li mislite da među osobama koje su bile u radnoj grupi ima onih koji se ne slažu sa predlogom, ali iz straha ćute?

-U vezi sa nacrtom tog zakona kazaću nekoliko stvari. Prvo, javnost Crne Gore ne zna da li je bilo pomenute radne grupe, niti, ukoliko je bilo, ko su bili njeni članovi, ni da li su bili dovoljno stručni da urade nacrt takvog zakona.

Drugo, ovim nacrtom zakona krše se pravna načela od opšteg značaja i Ustav Crne Gore. Na prvom mjestu načelo o odvojenosti Crkve i države sa ciljem da se Crkva potčini državi i da se ugrozi njena sloboda. Odvojenost podrazumijeva međusobno uvažavanje i saradnju radi dobra naroda. Međutim, kada ti neko silom svoje moći otima imovinu tu više nema ni međusobnog uvažavanja, niti može biti saradnje. Ukoliko se usvoji taj zakon, Crkva će umjesto slobode dobiti ne odvojenost nego potčinjenost, ropsku zavisnost i poniženje. Licemjerno je govoriti da država tim zakonom želi obezbijediti slobodu vjeroispovijesti. Onaj ko to „obezbjeđuje“ zapravo kaže: „Ja vam uzimam sve što imate sve što ste naslijedili od svojih predaka, pa vi onda budite slobodni koliko god hoćete“. Onaj ko nekom drugom uzima zakonito stečenu imovinu uzima mu pravo na postojanje, gazi njegovo dostojanstvo.

Treće, Crna Gora je Ustavom definisana kao sekularna građanska država. Ako je tako otkud njoj potreba da otima i uzima hramove? Da li zapravo hoće da sakralizuje sekularnu državu ili da obesveti hramove? I jedno i drugo bilo bi zlokobno i bogohulno.

Četvrto, vlast govori da smo uzurpirali, nekom oteli hramove. Zašto to ne dokaže na sudovima u svojoj državi? Putem sudova ne može što znači da nema pravnog osnova. Ne može putem sudova, ali hoće putem zakona o konfiskaciji koji licemjerno naziva zakonom o slobodi vjeroispovjesti. Ovaj zakon predviđa pljačku i progon Crkve koja ovdje vjekovima djeluje i stvara, koja je rodila državu Crnu Goru. Ovo je novi u nizu dosadašnjih udara na pravoslavlje. I još gori od prethodnih.

Kada ste prije 20 godina postali episkop jeste li tada mogli zamisliti da će se ovako nešto događati u našem vremenu?

-Nijesam mogao zamisliti, jer nema veze sa zdravim razumom. Isto tako nijesam mogao zamisliti da će Crna Gora prije dvije godine glasati da se srpske svetinje na Kosovu i Metohiji predaju takozvanoj državi Kosovo, Tačiju u Haradinaju. Tada to, ipak, nije prošlo. Sada se ovim Predlogom zakona pravi presedan da bi prištinske vlasti po istom modelu jednim potezom preuzele sve kosovsko-metohijske svetinje, među njima Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane i Gračanicu. Kakve li bijede i sramote za sve nas!

(IN4S)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner