Početna strana > Hronika > Vladika Atanasije u Gračanici: Niko nam ne može uzeti Kosovo, jer su ključevi KiM u rukama velikomučenika Lazara - samo da mi istrajemo, izdržimo i budemo postojani
Hronika

Vladika Atanasije u Gračanici: Niko nam ne može uzeti Kosovo, jer su ključevi KiM u rukama velikomučenika Lazara - samo da mi istrajemo, izdržimo i budemo postojani

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 28. jun 2020.

U manastiru Gračanica danas na Vidovdan Svetu arhijerejsku liturgiju služio je umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački g. Atanasije uz sasluženje oca Mihajla, igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, oca Ilariona, igumana manastira Draganac, sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

“Protiv krsta ko se bori, uvek će izgubiti bitku, a pogotovo oni koji se bore protiv mrtvih”, poručio je vladika Atanasije u liturgijskoj besjedi vernicima, čestitajući im današnji praznik.

“Kako je rekao naš hercegovački pesnik, Aleksa Šantić, ‘grobovi naši boriće se sa vama’. Izašla je nedavno knjiga i dobio sam je, koliko je grobova srpskih na Kosovu porušeno. E pa, ne mogu oni graditi budućnost svoje dece na razaranju grobova ili na proganjanju dece naše. Sudbina im je kao i svih progonitelja hrišćana. Samo da mi istrajemo, izdržimo i budemo postojani na mestu postojanstva i dostojanstva našega kao što je Gračanica, kao što su i ostale naše svetinje, Bogorodica Ljeviška, Gazimestan, gde ćemo danas ići. U molitvi istrajavati i što srpska poslovica kaže, kadar biti stići, ponekad i uteći, povući se, a najvažnije na strašnome mestu postojati. To postojanstvo vi imate ovde, na velikomučeničkom Kosovu i Metohiji”, poručio je vladika Atanasije..

“Niko nam Kosovo ne može uzeti, jer su ključevi KiM u rukama velikomučenika Lazara. Njegovim molitvama, Gospode, spasi i ukrepi u postojanstvu i dostojanstvu tvoj narod kosovsko-metohijski”, zaključio je vladika Atanasije.

„Niko nam ga (Kosovo) ne može uzeti, jer su ključevi KiM u rukama velikomučenika Lazara. Njegovim molitvama, Gospode, spasi i ukrepi u postojanstvu i dostojanstvu tvoj narod kosovsko-metohijski“, poručio je vladika Atanasije u besedi vernicima, čestitajući im današnji praznik.

Ove godine se Vidovdan proslavlja uz primenu zaštitnih mera u borbi protiv koronavirusa.

Liturgiji u Gračanici, a potom i parastosu na Gazimestanu, prosustvovaće i hodočasnici, koji su 14 godinu za redom iz Beograda pešaka krenuli u „Vidovdansko hodočašće“.

Kako je prethodno saopšteno iz ERP, a potom i iz Kosovske policije, prisutni su u obavezi da nose zaštitne maske i rukavice i da održavaju distancu, tako da u porti i oko spomenika na Gazimestanu razmak između prisutnih bude najmanje jedan i po metar.

Vernicima ispred porte manastira dodeljuju se zaštitne maske. Međutim, kako javlja RTV Kim, ima i onih koji se ne pridržavaju zaštitnih mera.

Iz Eparhije su prethodno apelovali da se izbegavaju gužve i okupljanje u većem broju na jednom mestu, i saopštili da će sveštenici i službenici Eparhije raško-prizrenske voditi računa da se ove mere poštuju.

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Vidovdan, koji u srpskom narodu takođe nosi snažan istorijski značaj zbog niza sudbinskih događaja. Centralno i tradicionalno obeležavanje praznika je liturgija koja je ovog jutra održana u Gračanici, a potom parastos na Gazimestanu. Liturgiju je ovog jutra služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje arhimandrita, sveštenstva i monaštva eparhije Raško prizrenske, a pevao je i crkveni hor iz Čačka.

Jutrašnjoj liturgiji u porti manastira Gračanica prisustvovalo je više stotina vernika iz svih krajeva centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Severne Makedonije. Međutim, zbog pandemije koronavirusa, procenjuje se da je broj daleko manji u odnosu na prošlu godinu, kada je prema svedočenju vernika, bilo okupljeno oko 1.500 ljudi.

Parastos se na Gazimestanu služi od 13 časova gde će se vernici uputiti grupno nakon završetka svečanosti u Gračanici.

(Kossev, Radio KiM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner