Početna strana > Hronika > Vladika Atanasije: Ja sam, kao i većina episkopa SPC, protiv toga da Vučiću bude dodeljen odren Svetog Save
Hronika

Vladika Atanasije: Ja sam, kao i većina episkopa SPC, protiv toga da Vučiću bude dodeljen odren Svetog Save

PDF Štampa El. pošta
utorak, 08. oktobar 2019.

Srpski arhijereji borave i drugi dan na Kosovu i Metohiji u sklopu obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC. Pred večerašnju ceremoniju u Sava centru u Beogradu, umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić), kao i mitropolit Amfilohije juče, iz Pećke Patrijaršije takođe poručuje da se i on, kao i veliki deo episkopa protivi dodeli Ordena Svetog Save Aleksandru Vučiću. Protiv ordenja predsedniku, ali za ordenje deci – mitropolit Amfilohije uručio je simbolično danas u Pećkoj patrijaršiji orden Sv. Save srpskoj deci, monaštvu i sveštenstvu.

„Veliki broj episkopa, može se slobodno reći većina, je protiv toga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli Orden Svetog Save“, izjavio je danas na svečanosti u Pećkoj patrijaršiji, javio je Radio Goraždevac.

Inače, vladika Atanasije je poznat i kao jedan od najsnažnijih kritičara politike srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Ovo je drugi uticajni vladika Srpske pravoslavne crkve koji je izrazio nezadovoljstvo odlukom Sinoda SPC da se orden dodeli predsedniku Srbije.

„Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod,“ izjavio je juče za Radio Goraždevac Mitropolit Amfilohije.

Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod

U Pećkoj patrijaršiji „uručen“ orden Sv. Save deci i monaštvu

Protiv ordenja predsedniku, ali za ordenje deci – mitropolit Amfilohije uručio je simbolično danas u Pećkoj patrijaršiji orden Sv. Save srpskoj deci, monaštvu i sveštenstvu na Kosovu i Metohiji, a što su prisutni na svečanom ručku pozdravili aplauzom. Vest o tome, takođe je na društvenim mrežama podelio i otac Sava.

Prvo prema medijskim najavama, a potom i uz potvrdu SPC, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom sekretaru Nikolu Selakoviću na centralnoj svečanosti večeras u centru Sava dodeliće se najviši orden Crkve – rodonačelnika srpske Crkve i najvećeg prosvetitelja, Svetog Save – prvog, odnosno drugog reda. Ovo je upravo bio razlog da svoje učešće i govor otkažu akademik Matija Bećković, te profesor Miro Lompar. U međuvremenu, Matija Bećković je sinoć za N1 potvrdio svoje odsustvo večeras.

„Kad sam čuo šta Goran Vesić misli o meni, nisam se osećao dostojnim da govorim na svečanoj akademiji povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve“, kazao je Bećković za ovu TV u telefonskoj izjavi, dok je Lompar u susretu sa novinarom N1, uz osmeh rekao „Nemam komentar“.

Umesto u Patrijaršijskom dvoru, Vučiću i Selakoviću najviša crkvena priznanja se uručuju u Sava centru, što je suprotno dosadašnjoj praksi – da se čin dodele obavi u Patrijaršiji.

Protiv dodele ordenja Vučiću i Selakoviću pokrenuta je i onlajn peticija.

„U više navrata, neposredno i preko svojih saradnika, g. Vučić je iznosio najgrublje neistine o našim uglednim arhijerejima, sveštenicima i monasima u medijima pod njegovom kontrolom. On je naš kosovski i vidovdanski etos proglasio ‘mitom’, a otvorenim zalaganjem za ‘razgraničenje’ sa Kosovom i Metohijom direktno se oglušava o jednoglasnom stavu Svetog Arhijerejskog Sabora naše pomesne Crkve.

Smatramo da predsednik države koji se sa tolikim nipodoštavanjem i prezirom odnosio prema stavovima naše Crkve i njenog vernog naroda nije dostojan ovog najvišeg odlikovanja.

Radi zaštite ugleda i dostojanstva Srpske Pravoslavne Crkve u ovoj jubilarnoj 800. godini njene autokefalije, molimo vas da poništite odluku o nagrađivanju g. Vučića jer među narodom, punoćom Crkve Božije, unosi sablazan i nevericu — i neće biti prihvaćena“, navodi se u tekstu peticije.

Ovu peticiju je do sada potpisalo 2034 ljudi.

Videti još:

Mitropolit Amfilohije: Veliki broj arhijereja SPC nije za dodelu ordena Svetog Save predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

 

(KosSev)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner