субота, 19. септембар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Влада Србије: Репрезентативни синдикати су прихватили предлог Радне групе о проценту повећања зарада - радници ЈП "Пошта Србије" одбили
Хроника

Влада Србије: Репрезентативни синдикати су прихватили предлог Радне групе о проценту повећања зарада - радници ЈП "Пошта Србије" одбили

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 09. децембар 2019.

На синоћној седници Радне групе Владе Србије за ЈП "Пошта Србије" представљен је предлог за унапређење положаја запослених, који су прихватили представници репрезентативних синдиката а одбили представници радника ЈП "Пошта Србије", саопштила је Влада Србије.

Штрајк у ЈП "Пошта Србије" настављен је и данас, јер протеклих дана није постигнут договор о проценту повећања зарада ни коме ће у том јавном предузећу бити увећана месечна примања.

Како је саопштила Влада Србије, предлог Радне групе Владе, који су одбили представници радника, подразумевао је следеће:

• повећање укупне масе зарада од 10 одсто;

• очекивано просечно повећање зараде за све запослене на технолошким пословима (што је око 12.500 запослених) за око 13,1 одсто, почев од зараде за јануар 2020. године;

• очекивано просечно повећање зараде за око 6,1 одсто почев од зараде за јануар 2020. године за остале запослене (око 2.500 запослених);

• предлог влади за запошљавање на неодређено време још 100 запослених на технолошким пословима до априла 2020. године;

• расподелу средстава свим запосленима из дела добити ЈП "Пошта Србије" за 2019. годину током марта месеца 2020. године у складу са одредбама Колективног уговора;

• престанак обуставе рада до усаглашавања интерних аката ЈП "Пошта Србије" ради реализације договореног;

• одржавање састанака Радне групе једном у две недеље, уз обавезно присуство ресорних министара за теме које су на дневном реду састанка, како би се одржао континуитет и интензивирао дијалог између представника радника, пословодства и Владе Републике Србије.

Предложене мере представљале су први корак, који би заједно са бољим пословањем ЈП "Пошта Србије" требало да доведу до побољшања материјалног положаја запослених у овом предузећу, наводи се у саопштењу Владе.

"Уколико се одмах не обезбеди редовно пословање током процеса примене наведених закључака, ово јавно предузеће сусрешће се са губитком пословног прихода и довешће се у питање обављање поверених послова од стране државе, а које предвиђа Закон о поштанским услугама", истиче се у саопштењу Владе.

Подсећа се да је од формирања Радне групе за ЈП "Пошта Србије" у априлу 2019. године до данас, промењена Одлука о расподели добити за 2017. годину, тако да је добит која је припала предузећу највећим делом искоришћена за исплату запосленима.

"Такође, одобрена је расподела добити за 2018. годину у складу са измењеним одредбама Колективног уговора, али је ЈП 'Пошта Србије' из сопствених средстава у јулу извршила и једнократну исплату солидарне помоћи у износу од 20.000 динара за запослене са најмањим платама", напомиње Влада.

Такође, додају, надлежна комисија Владе дала је сагласност за пријем у радни однос на неодређено време стотину запослених на технолошким пословима.

"Подсећамо да је Влада Републике Србије, на иницијативу ЈП 'Пошта Србије', дала сагласност за увећање цена појединих поштанских услуга чиме су створени предуслови за увећање масе зарадa и повећање примања запослених у 2020. години", наводи се у саопштењу.

Стога, Влада апелује да запослени "препознају озбиљност ситуације и границу реалног, да прихвате највишу понуду коју држава може у овом моменту да понуди и да се заједничким снагама унапреди рад ЈП 'Пошта Србије' и материјални положај запослених".

"Такође, подсећамо запослене на доследну примену Закона о раду и одредаба Колективног уговора за ЈП 'Пошта Србије', као и Одлуке о обезбеђивању процеса рада у условима отежаног функционисања", закључује се у саопштењу Владе.

(РТС)

Видети још: Н1: Представници радника Поште који су у штрајку, одбили нову понуду Владе Србије, у току нови састанак у Немањиној

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер