Početna strana > Hronika > Vlada Srbije odbila briselsku ponudu i predložila hitan nastavak dijaloga s Prištinom
Hronika

Vlada Srbije odbila briselsku ponudu i predložila hitan nastavak dijaloga s Prištinom

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 08. april 2013.

Vlada Srbije jednoglasno je danas odbila ponuđeno rešenje za Kosovo i predložila hitan nastavak dijaloga sa Prištinom uz posredovanje EU.

Premijer Ivica Dačić je rekao da Vlada Srbije ne može da prihvati principe koji su usmeno predočeni njenom pregovaračkom timu, jer oni ne garantuju punu bezbednost, opstanak i zaštitu ljudkih prava pripadnika srpskog naroda na KiM.

Sporazum zasnovan na ponuđenim principima, dodao je premijer, ne bi doveo do konačnog i održivog rešenja i preovladavanja sadašnjeg stanja na KiM.

Vlada je istovremeno potvrdila opredeljenost da se mirnim putem kroz dijalog dođe do trajnog rešenja koje će biti čvrst osnov za izgradnju trajnog mira.

"Dosadašnjim učešćem u dijalogu i spremnošću na kompromis Vlada Srbije je pokazala iskrenu rešenost da se postigne sveukupni dogovor", rekao je Dačić, koji je ministrima pročitao predložene zaključke.

Za "Zaključak o potrebi nastavka dijaloga sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini uz posredovanje EU" glasali su svi prisutni članovi vlade.

Sednici nije prisustvovala ministarska regionalnog razvoja Verica Kalanović zbog, kako je navedeno, bolesti.

Vlada je ovlastila premijera da o ovoj odluci obavesti predstavnike Evropske unije.

Mrkić i Odalović obavestili Dežera o Zaključcima

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalovića formalno su predali vladin Zaključak o potrebi hitnog nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU šefu delegacije Evropske unije u Beogradu Vensanu Dežeru.

Dežer će, kako je potvrdio ministar Mrkić, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, već večeras te zaključke proslediti visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Mrkić i Odalović su Dežeru objasnili našu poziciju i podsetili da je Srbija nezadovoljna onim što je do sada postignuto, navodi se u saopštenju.

(RTS-Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner