четвртак, 18. октобар 2018.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Група за слободу медија предала Ани Брнабић захтеве за побољшање медијске ситуације
Хроника

Група за слободу медија предала Ани Брнабић захтеве за побољшање медијске ситуације

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 14. новембар 2017.

Састанак премијерке Србије Ана Брнабић с представницима Групе за слободу медија, коју чине новинарска и медијска удружења и организације цивилног друштва, био је дуг и тежак, али је протекао у конструктивној атмосфери, саопштила је Влада Србије.

Представници Групе за слободу медија предали су премијерки Брнабић захтеве за побољшање медијске ситуације, међу којима су формирање нове радне гупе за израду Медијске стратегије, расветљавање свих напада на новинаре, као и повлачење држава из власништва у Политици, Вечерњим новостима и Дневнику и престанак рада агенције Тањуг, угашене Владином одлуком пре две године.   Влада Србије саопштиле је после да је "састанак, који је био дуг и тежак и, поред бројних почетних неслагања, протекао у конструктивној атмосфери" и да су обе стране показале добру вољу да се настави започети дијалог. 

У захтеву Групе за слободу медија се наводи да новинарска и медијска удружења, новинари и новинарке, медији, организације цивилног друштва и грађанке и грађани окупљени у неформалној Групи за слободу медија, од Владе и Скупштине захтевају да представници власти, првенствено највиши државни функционери, престану са јавним прозивкама и покушајима дискредитовања новинара и медија. 

Они траже да Влада, министарства, њени чланови и представници других државних институција, када достављају позиве за јавне догађаје, одговарају на питања новинара и захтеве медија за интервјуе и изјаве, на једнак начин, без селекције и дискриминације, третирају све медије који поштују Кодекс новинара Србије.   Брнабић је рекла да је примарни задатак Владе рад на започетим реформама, као и вођење конструктивног дијалога по свим питањима који су од друштвеног значаја, као што су медијске слободе. 

Премијерка је обећала да ће у наредних десетак дана одговорити на захтеве Групе за слободу медија, не прејудицирајући какви ће одговори бити, наводи се у саопштењу и додаје да ће се после данашњег првог радног састанак наставити започети разговори са представницима Групе за слободу медија. 

У саопштењу се наводи да је договорен и посебан састанак Групе с министром културе и информисања Владаном Вукосављевићем, који је поред министра за државну управу и локалну самоуправу Бранком Ружићем присуствовао састанку. 

У име Групе за слободу медија, у разговору су учествовали Славиша Лекић (НУНС), Недим Сејдиновић (НДНВ), Зоран Секулић (Асоцијација медија), Маја Стојановић (Грађанске иницијативе), Илир Гаши (Славко Ћурувија фондација) и Вукашин Обрадовић (Врањске). 

Захтеви Групе за слободу медија

Група за слободу медија тражи да надлежни државни органи по хитном поступку расветле све нападе на новинаре и случајеве угрожавања њихове безбедности и покрену поступке против починилаца, као и да хитно спроведу и објаве резултате анализе досадашњег поступања полиције и тужилаштва у случајевима убистава и напада на новинаре. 

Захтева се да Министарство културе и информисања одмах обустави рад на новој Стратегији развоја јавног информисања, због неодговарајуће методологије и структуре чланова радне групе, која је представнике најбројнијих новинарских и медијских удружења онемогућила да суштински утичу на израду овог капиталног документа. 

Тражи се да Министарство у дијалогу са представницима медијске заједнице и цивилног сектора што пре утврди другачију методологију рада и структуру нове радне групе, како би Стратегија развоја јавног информисања била у најбољем интересу новинарске професије, медија, њихових издавача и грађана и грађанки. 

Од парламента Група је затражила да покрене поступак разрешења чланова Савета РЕМ и да се приликом избора нових чланова Савета отклони могућност утицаја извршне и законодавне власти на предлоге других предлагача. 

Група тражи да се доследно спроведу закони који се односе на завршетак процеса приватизације медија, утврђивање недржавног власништва у Политици, Вечерњим новостима и Дневнику и повлачење државе из власништва тих новинских кућа, као и хитно брисање ЈП Тањуг из Регистра привредних друштава, Тањугових сервиса из Регистра медија и престанак рада агенције, на основу Одлуке Владе Србије од 3. новембра 2015. године. 

Тражи се да се омогући законом гарантована уређивачка и пословна самосталност и финансијска независност јавних медијских сервиса и да Влада у циљу заштите њихове уређивачке независности, омогући јавним медијским сервисима да се доминантно финансирају из таксе, као што је и предвиђено законом. 

Захтева се и да Министарство културе и информисања, Комисија за контролу државне помоћи, Државна ревизорска институција, Комисија за заштиту конкуренције, Управа за јавне набавке и Савет за борбу против корупције, у оквиру својих надлежности, континуирано спроводе надзор и контролу трошења средстава за пројекте на конкурсима за суфинансирање медијских садржаја, јавних набавки за пружање медијских услуга и спонзорства и донаторства из јавних прихода. 

Од Влада се тражи да формира независну комисију која ће анализирати систем суфинансирања медијских садржаја у јавном интересу и предложити мере спречавања злоупотреба конкурса на свим нивоима, као и да Министарство прецизира услове и критеријуме доношења одлука на конкурсима за финансирање медијских програма и уведе делотворан механизам за оспоравање одлука о додели средстава, пре него што она буду утрошена. 

Група тражи да се побољша радни положај новинара кроз стриктну примену Закона о раду, у делу поштовања радних права и основа радног ангажовања у радном односу и ван радног односа, и примену Закона о спречавању злостављања на раду. 

Додаје се да се од Владе захтева да обезбеди извршење решења повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности која нису извршена, да сама поступи по свим заосталим захтевима за приступ информацијама и да убудуће по тим захтевима поступа у законском року, на начин прописан Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја. 

Тражи се да се свеобухватно и доследно уреди оглашавање државних органа и других органа власти изменама закона о јавним набавкама или доношењем Закона о оглашавању органа јавне власти.   Група захева да Министарство правде формира независну комисију за израду евиденције и анализу судских поступака против издавача медија, уредника и новинара, у складу са праксом Европског суда за људска права. 

"Захтевамо доследно поштовање ауторских права у медијској сфери и такву измену Закона о ауторским правима која ће спречити финансијске притиске на издаваче медија кроз пресуде са прекомерним новчаним износима за кршење ауторских права, такође у складу са праксом Европског суда за људска права", навела је Група. 

Захтев је и да Влада Србије усвоји додатне подстицајне мере и олакшице штампаним медијима и регионалним и локалним медијима, које су таксативно набројане у досадашњој Стратегији развоја система јавног информисања у Србији, али до сада ни једна од њих није примењена, и да размотри могућност утврђивања обавезног процента издвајања из буџета локалних самоуправа за пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће Васељенска патријаршија дати аутокефалност "Украјинској православној цркви"
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер