Хроника

Влада Косова: Споразуми са Србијом међудржавни и у сагласности са евроатлантским стандардима

Штампа
недеља, 03. јул 2011.

Приштина – Влада Косова оценила да су споразуми између Београда и Приштине веома важни и за Косово и за Србију, и назвала их међудржавним споразумима.

У саопштењу се наводи да спразуми омогућавају бољи квалитет живота свих грађана и приближавање Европској унији.

"Споразуми су у духу и у сагласности са евроатлантским стандардима и помажу побољшање живота грађана као и процес приближавања Косова ЕУ", наводи се у саопштењу Владе Косова.

Косовска влада наглашава међудржавни карактер споразума истичући да се ради о "три међудржавна споразума са Србијом" до којих се дошло уз посредовање ЕУ и подршку САД.

"Резултати из ове рунде техничког дијалога утицаће на побољшање међусуседских односа и регионалне сарадње, што су критеријуми за интеграцију у ЕУ. Преко ових достигнућа Косово је направило важан корак у националном интересу својих грађана", наводи се у саопштењу. 

Влада Косова подсећа да је споразум о слободи кретања базиран на принципу реципроцитета и оцењује да ће омогућити слободу кретања грађана из једне државе у другу, али и у треће земље. 

Споразум о цивилном регистру ће "помоћи комплетирању тог регистра за Косово, што је један од услова у процесу либерализације виза".

Влада Косова наводи да је споразум о признавању диплома у потпуности у складу са "европским праксама и међудржавним споразумима".

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]