Početna strana > Hronika > Vlada Kosova: Sporazumi sa Srbijom međudržavni i u saglasnosti sa evroatlantskim standardima
Hronika

Vlada Kosova: Sporazumi sa Srbijom međudržavni i u saglasnosti sa evroatlantskim standardima

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 03. jul 2011.

Priština – Vlada Kosova ocenila da su sporazumi između Beograda i Prištine veoma važni i za Kosovo i za Srbiju, i nazvala ih međudržavnim sporazumima.

U saopštenju se navodi da sprazumi omogućavaju bolji kvalitet života svih građana i približavanje Evropskoj uniji.

"Sporazumi su u duhu i u saglasnosti sa evroatlantskim standardima i pomažu poboljšanje života građana kao i proces približavanja Kosova EU", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Kosovska vlada naglašava međudržavni karakter sporazuma ističući da se radi o "tri međudržavna sporazuma sa Srbijom" do kojih se došlo uz posredovanje EU i podršku SAD.

"Rezultati iz ove runde tehničkog dijaloga uticaće na poboljšanje međususedskih odnosa i regionalne saradnje, što su kriterijumi za integraciju u EU. Preko ovih dostignuća Kosovo je napravilo važan korak u nacionalnom interesu svojih građana", navodi se u saopštenju. 

Vlada Kosova podseća da je sporazum o slobodi kretanja baziran na principu reciprociteta i ocenjuje da će omogućiti slobodu kretanja građana iz jedne države u drugu, ali i u treće zemlje. 

Sporazum o civilnom registru će "pomoći kompletiranju tog registra za Kosovo, što je jedan od uslova u procesu liberalizacije viza".

Vlada Kosova navodi da je sporazum o priznavanju diploma u potpunosti u skladu sa "evropskim praksama i međudržavnim sporazumima".

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner