Хроника

Влада Црне Горе прогласила крај епидемије коронавируса

Штампа
уторак, 02. јун 2020.

Национално координационо тело за заразне болести (НКТ), на предлог Института за јавно здравље (ИЈЗ), прогласило је крај епидемије ковида 19 у Црној Гори.

"Ово је резултат вишемјесечних напора свих у систему и наших грађана. Хвала на повјерењу! Неке мјере ће бити укинуте, али како пандемија још траје, остају на снази мјере против импортације вируса", саопштено је на налогу Владе на Твитеру.

Црна Гора 28 дана званично нема регистрованих случајева оболелих од коронавируса.

Институт за јавно здравље саопштио је да је анализирано 86 узорака на коронавирус.

"Број активних случајева остаје нула", наводи се у саопштењу.

У Црној Гори су од почетка епидемије регистрована званично 324 случаја заражених коронавирусом, опорављено је 315 особа, док је деветоро људи преминуло.

Епидемија коронавируса у Црној Гори формално је проглашена 26. марта.

Црна Гора је прошла два инкубациона периода од 28 дана без нових случајева коронавируса.

"Стичу се епидемиолошкли услови да ИЈЗ размишља о одјави епидемије. Она је законски дефинисана процедура која каже да се епидемија може завршити онда када прође дупли инкубациони период. Период није дефинисан законом, он је више дефинисан неким епидемиолошким правилима. Две инкубације без нових случајева, и заиста су се стекли услови да се епидемија ођави", рекао је Бегић у Јутарњем програму РТЦГ.

Правно-формално, како је појаснио, ово на терену не мења много, јер ризик од оболевања и даље остаје присутан.

"Одјава епидемије малтене не значи ништа. Први талас је формално завршен, али мере и наредбе Министарства и препорука ИЈЗ и даље остају на снази. То су физичка дистанца, прање руку и употреба маски. У свим земљама ЕУ ношење маски је обавезно, као и код нас, дакле у затвореним, јавним просторима, где не може да се одржава физичка дистанца од два метра. Да ли ће то остати тако, зависи од даљег кретања оболевања", рекао је Бегић.

Он је подсетио да у Црној Гори ни јуче није било новооткривених случајева инфекције, те да су прошла два инкубациона периода од 28 дана током којих није било нових случајева.

(Б92, Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]