Хроника

Вјоса Османи: Под вођством касапина Слободана Милошевића, Србија изазвала насилни распад СФРЈ, узрокујући геноцид, злочине против човечности и ратне злочине на Косову, у БиХ и Хрватској

Штампа
уторак, 12. октобар 2021.

 Само пар сати након што је бивши косовски министар спољних послова Енвер Хоџај прозвао садашње званичнике у Приштини како игноришу конференцију Несврстаних у Београду и поруке одатле, на Фејсбуку се огласила председница Косова Вјоса Османи.

„На конференцији Покрета несврстаних која се одржава у Београду, Србија поново злоупотребљава свој статус посматрача како би искривила истину о држави Косово“, написала је Османи, преноси КоССев.

Ни ова објава није заобишла „колонизатора“, „геноцид“ и „касапина Милошевића“.

„Под вођством касапина Слободана Милошевића, Србија је изазвала насилни распад Југославије, узрокујући геноцид, злочине против човечности и ратне злочине на Косову, у Босни и Херцеговини и Хрватској, као и флагрантно кршење основних принципа Покрета несврстаних. Као земља колонизатор, са дестабилизујуц́ом политиком, порицањем геноцида почињеног над недужним цивилима и радњама које су свакодневно у сукобу са напорима за мир и стабилност у нашем региону, Србија доказује да је то у супротности са вредностима на којима се гради Покет несврстаних“, навела је Османи.

Потом је подвукла оно што истиче иначе, уз још једно спомињање Милошевића.

„Независност Косова признао је знатан број држава чланица Покрета несврстаних. Међународни суд правде 2010. године потврдио је да проглашење независности Косова не крши међународно право. Стога позивам све државе Несврстаних које нису признале Косово, да се руководе оваквим тумачењем МСП, а не пропагандом Србије која своје корене вуче из Милошевиц́евог менталитета“, поручила је Османи.

Додала је и да Србија, како би „допринела добросуседским односима између две земље“, мора да одустане од напора да, како је навела, „подрије међународни положај Косова, лобирањем против чланства Косова у међународним организацијама и кампањом против признавања независности Косова од других земаља“.

Пошто Косово, како каже, цени подршку коју јој је пружило неколико држава Несврстаних, званичница из Приштине се нада да ц́е земље које учествују на конференцији у Београду истовремено и „јасно одбацити напоре Србије да злоупотреби конференцију за спровођење дестабилизујуц́их политичких програма против Републике Косово и других земаља у нашем региону“.

(КоССев-Нова.рс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]