Хроника

Виши суд у Београду: Генералу Влади Трифуновићу уручен позив за суђење у Словенију

Штампа
четвртак, 14. јул 2011.

Бившим официрима ЈНА, генералу Влади Трифуновићу и пуковнику Бериславу Попову уручени су у Вишем суду у Београду позиви за ново рочиште за суђење у Словенији.

Како пише Данас, рочиште у Словенији заказано је за 25. и 26 август. Позиви су им јуче уручени, поводом оптужнице које је против њих подигло Окружно тужилаштво у Мурској Соботи, потврђено је "Данасу" у Вишем суду.

Портпаролка Вишег суда у Београду Душица Ристић рекла је данас агенцији Бета да су Трифуновићу и Попову, преко Одељења за ратне злочине, уручени позиви за ново рочиште за суђење у Словенији.

Генерал Трифуновић није желео да коментарише да ли ће се појавити на заказаном рочишту.

"Тек сам примио позив и не могу још да се изјашњавам о њему. Намеравам прво да се консултујем са својим адвокатима у Словенији", рекао је Трифуновић.

Окружно тужилаштво у Мурској Соботи подигло је пре три године оптужницу против бивших официра ЈНА, Трифуновића и Попова, због наводних ратних злочина против цивилног становништва приликом интервенције ЈНА у Словенији јуна 1991.

Они се терете по командној одговорности, према којој је генерал Трифуновић као претпостављени командант Вараждинског корпуса издао наређење пуковнику Попову, команданту касарне Калнички партизани у Вараждину, да у Словенији запоседне граничне прелазе са Аустријом.

У оптужници се наводи да су приликом сукоба са словеначким територијалцима погинула петорица, рањено 17, а заробљено 30 војника ЈНА.

Прво рочиште по овом предмету било је заказано за 28. и 29. октобар 2010, али је због одсуства оптужених померено за ову годину.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]