Početna strana > Hronika > Viši sud u Beogradu: Generalu Vladi Trifunoviću uručen poziv za suđenje u Sloveniju
Hronika

Viši sud u Beogradu: Generalu Vladi Trifunoviću uručen poziv za suđenje u Sloveniju

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 14. jul 2011.

Bivšim oficirima JNA, generalu Vladi Trifunoviću i pukovniku Berislavu Popovu uručeni su u Višem sudu u Beogradu pozivi za novo ročište za suđenje u Sloveniji.

Kako piše Danas, ročište u Sloveniji zakazano je za 25. i 26 avgust. Pozivi su im juče uručeni, povodom optužnice koje je protiv njih podiglo Okružno tužilaštvo u Murskoj Soboti, potvrđeno je "Danasu" u Višem sudu.

Portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić rekla je danas agenciji Beta da su Trifunoviću i Popovu, preko Odeljenja za ratne zločine, uručeni pozivi za novo ročište za suđenje u Sloveniji.

General Trifunović nije želeo da komentariše da li će se pojaviti na zakazanom ročištu.

"Tek sam primio poziv i ne mogu još da se izjašnjavam o njemu. Nameravam prvo da se konsultujem sa svojim advokatima u Sloveniji", rekao je Trifunović.

Okružno tužilaštvo u Murskoj Soboti podiglo je pre tri godine optužnicu protiv bivših oficira JNA, Trifunovića i Popova, zbog navodnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva prilikom intervencije JNA u Sloveniji juna 1991.

Oni se terete po komandnoj odgovornosti, prema kojoj je general Trifunović kao pretpostavljeni komandant Varaždinskog korpusa izdao naređenje pukovniku Popovu, komandantu kasarne Kalnički partizani u Varaždinu, da u Sloveniji zaposedne granične prelaze sa Austrijom.

U optužnici se navodi da su prilikom sukoba sa slovenačkim teritorijalcima poginula petorica, ranjeno 17, a zarobljeno 30 vojnika JNA.

Prvo ročište po ovom predmetu bilo je zakazano za 28. i 29. oktobar 2010, ali je zbog odsustva optuženih pomereno za ovu godinu.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner