петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Више јавно тужилаштво у завршној речи: Жандарми применили прекомерну и непотребну силу која је резултирала пребијањем Андреја Вучића и Предрага Малог током "Параде поноса" 2014.
Хроника

Више јавно тужилаштво у завршној речи: Жандарми применили прекомерну и непотребну силу која је резултирала пребијањем Андреја Вучића и Предрага Малог током "Параде поноса" 2014.

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 15. април 2019.

 БЕОГРАД - Након поновљеног суђења, Више јавно тужилаштво у Београду  је у завршној речи оценило да су жандарми приликом легитимисања применили прекомерну, непотребну силу која је резултирала пребијањем браће тадашњих премијера Србије и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, као и још двојице припадника војне полиције током одрžавања "Параде поноса 2014" у Београду.

Седам припадника јединице Жандармерије из Ниша терети се за кривично дело злостављање и мучење.

Поступајући тужилац у завршној речи није преложио суду висину казне за окривљене, који су након првог суђења били осуђени на условне казне затвора од шест и осам месеци. 

Он је у завршној речи навео да за прекомерну силу није било ни законских услова, те да је њена примена очигледно ишла ка томе да се "оштећени застраше и казне".

Суђење жандармима је поновљено јер је Апелациони суд у Београду у јуну прошле године укинуо првостепену пресуду којом су у децембру 2017. године жандарми били осуђени на условне казне затвора од по шест и осам месеци.

Апелациони суд је тада потврдио ослобађајућу пресуду команданту овог жандармеријског вода Радету Матићу и правоснажно га ослободио оптужби којима се теретио да није предузео мере да спречи напад.

У овом случају оптужени суд Предраг Митровић, Славко Стојановић, Далибор Ђорђевић, Златко Гигић, Бобан Лекић, Митар Милосављевић, као и Драган Савић.

Део овог инцидента забелеžжио је сниматељ телевизије Н1 који су објавили готово сви медији и који је и даље доступан на Јутјубу.

На том видео-запису од минут и четрдесет пет секунди, поред осталог, види се како žжандарми пендрецима туку више лица и штитовима их гурају у зид зграде.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер