Хроника

Виктор Орбан: Мађарска мора остати чланица ЕУ како би осигурала сталан приступ јединственом тржишту

Штампа
петак, 17. септембар 2021.

 БУДИМПЕШТА – Мађарска мора остати чланица Европске уније како би осигурала сталан приступ свом јединственом тржишту, изјавио је данас премијер Виктор Орбан и истакао да ће та земља међу последњима изаћи из блока ако се икад буде расформирао.

Мађарска и Пољска водиле су расправу са Бриселом о питањима која се крећу од права ЛГБТ популације до слободе штампе, а у јулу је Европска комисија покренула правни поступак против ове две државе наводећи као разлог дискриминацију геј заједнице, преноси Танјуг.

Мађарска државна агенција за државни дуг (АКК) прикупила је ове недеље еквивалент од 4,4 милијарде евра (5,2 милијарде долара) на глобалним тржиштима, далеко више него што се очекивало како би се „покрило” вероватно кашњење средстава из ЕУ намењених опоравку од епидемије корона вируса.

Мађарски премијер Орбан изјавио је да главни разлог останка у ЕУ није новац који долази из Брисела и оценио да је овонедељна продаја дуга показала да су мађарске финансије на стабилним основама.

„Ако погледате целу годину, добићемо више новца из Брисела него што плаћамо. Али ако од тога одузмете износ који се одлива, а који износе у своје земље западне компаније, салдо је негативан”, рекао је Орбан у интервјуу за јавни радио.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]