Хроника

Виктор Орбан: Богате земље ЕУ, са Немачком на челу, годишње узму око шест милијарди евра Мађарској, док Мађарска од ЕУ добије четири милијарди евра из буџета

Штампа
понедељак, 30. новембар 2020.

 БУДИМПЕШТА - Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је данас да богатије земље ЕУ "са Немачком на челу", годишње узму око шест милијарди евра Мађарској, под разним изговорима, док Мађарска од ЕУ добије четири милијарди евра из буџета.

Орбан је одговорио Мартину Шулцу, бившем шефу немачке Социјалдемократске партије и председнику Европског парламента у периоду између 2012. и 2017. године, који је, како је навео Орбан, "нападао Мађарску годинама" јер је бранила своје границе и није прихватала мигранте.

Како је пренела агенција МТИ, Шулц је у интервјуу за Дојчландфанк оптужио мађарску владу за репресију над медијима, антисемитизам и профитерство.

Орбан је касније у одговору навео да новинари у Мађарској имају више слободе него њихове колеге из Немачке.

Што се тиче оптужби за антисемитизам, Орбан је одговорио да се "отворен антисемитизам и узнемиравање Јевреја и даље дешава у Немачкој", и да је то незамисливо да се деси у Мађарској.

Премијер Мађарске је рекао да је Шулцова највећа лаж била око расподеле новца Европске уније.

"Шулц и многи Немци су се претварали да дају новац сиромашнима и да су због тога у дефициту. Заправо, они имају највише бенефита од европског јединственог тржиста. Дају новац од свог профита другим чланицама кроз ЕУ буџет, а много тога поново заврши у њиховим рукама. Лицемерно је очекивати од нас да будемо захвални на томе", додао је Орбан.

Орбан је нагласио да је ситуација јасна.

"Чланство Мађарске у ЕУ не кошта Немачку ни цента, они профитирају од нас", казао је Орбан.

Предност Немачке је због тога што је Западна Немачка успела да сакупља капитал 45 година, док су "Мађарску константно пљачкали совјетски комунисти", додао је премијер Мађарске.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]