Početna strana > Hronika > Viktor Orban: Bogate zemlje EU, sa Nemačkom na čelu, godišnje uzmu oko šest milijardi evra Mađarskoj, dok Mađarska od EU dobije četiri milijardi evra iz budžeta
Hronika

Viktor Orban: Bogate zemlje EU, sa Nemačkom na čelu, godišnje uzmu oko šest milijardi evra Mađarskoj, dok Mađarska od EU dobije četiri milijardi evra iz budžeta

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 30. novembar 2020.

 BUDIMPEŠTA - Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da bogatije zemlje EU "sa Nemačkom na čelu", godišnje uzmu oko šest milijardi evra Mađarskoj, pod raznim izgovorima, dok Mađarska od EU dobije četiri milijardi evra iz budžeta.

Orban je odgovorio Martinu Šulcu, bivšem šefu nemačke Socijaldemokratske partije i predsedniku Evropskog parlamenta u periodu između 2012. i 2017. godine, koji je, kako je naveo Orban, "napadao Mađarsku godinama" jer je branila svoje granice i nije prihvatala migrante.

Kako je prenela agencija MTI, Šulc je u intervjuu za Dojčlandfank optužio mađarsku vladu za represiju nad medijima, antisemitizam i profiterstvo.

Orban je kasnije u odgovoru naveo da novinari u Mađarskoj imaju više slobode nego njihove kolege iz Nemačke.

Što se tiče optužbi za antisemitizam, Orban je odgovorio da se "otvoren antisemitizam i uznemiravanje Jevreja i dalje dešava u Nemačkoj", i da je to nezamislivo da se desi u Mađarskoj.

Premijer Mađarske je rekao da je Šulcova najveća laž bila oko raspodele novca Evropske unije.

"Šulc i mnogi Nemci su se pretvarali da daju novac siromašnima i da su zbog toga u deficitu. Zapravo, oni imaju najviše benefita od evropskog jedinstvenog tržista. Daju novac od svog profita drugim članicama kroz EU budžet, a mnogo toga ponovo završi u njihovim rukama. Licemerno je očekivati od nas da budemo zahvalni na tome", dodao je Orban.

Orban je naglasio da je situacija jasna.

"Članstvo Mađarske u EU ne košta Nemačku ni centa, oni profitiraju od nas", kazao je Orban.

Prednost Nemačke je zbog toga što je Zapadna Nemačka uspela da sakuplja kapital 45 godina, dok su "Mađarsku konstantno pljačkali sovjetski komunisti", dodao je premijer Mađarske.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner