Хроника

Викиликс: Улога Турске на Балкану брине САД и ЕУ

Штампа
недеља, 23. јануар 2011.

ЗАГРЕБ – Сједињене Америчке Државе у неколико докумената изражавају отворену бојазан због планова, али и отворених иступа турских политичара да у Босни и Херцеговини отворе простор за већи утицај на Балкану, открива сајт "Викиликс".

У разговору помоћника америчког државног секретара за политичка питања Вилијама Бернса са подсекретаром турског Министарства иностраних послова Феридуна Синирлиоглуа наглашено је да се Европска унија противи снажнијем ангажовању Турске на Балкану, као и да САД са опрезом гледају на то.

Према документу којег је амерички амбасадор из Анкаре послао у Вашингтон, у фебруару прошле године, након сусрета двојице дипломата Синирлиоглу је Бернсу открио да постоји одлучност турске владе да се супротстави сталним напорима ЕУ да искључи Турску на Балкану.

У допису се открива да је појачано турско ангажовање између БиХ и Србије резултирало тиме да је Турска уверила тадашњег председавајућег Председништва БиХ Хариса Силајџић, који је дан раније био у Анкари, да одустане од истицања српског "геноциода".

У другом документу се на врло упозоравајући начин истиче улога шеф турске дипломатије Ахмета Даватоглуа који је прозроковао праву лавину реаговања и отвореног отпора у региону.

"Овај став повратка у прошлост, комбинован са турском тенденцијом да га проведе у сарадњи са локалним политичарима исламске оријентације, константно ствара нове проблеме", упозорава се у допису амбасаде у Анкари Стејт Департменту.

(Срна)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]