Početna strana > Hronika > Vikiliks: Uloga Turske na Balkanu brine SAD i EU
Hronika

Vikiliks: Uloga Turske na Balkanu brine SAD i EU

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 23. januar 2011.

ZAGREB – Sjedinjene Američke Države u nekoliko dokumenata izražavaju otvorenu bojazan zbog planova, ali i otvorenih istupa turskih političara da u Bosni i Hercegovini otvore prostor za veći uticaj na Balkanu, otkriva sajt "Vikiliks".

U razgovoru pomoćnika američkog državnog sekretara za politička pitanja Vilijama Bernsa sa podsekretarom turskog Ministarstva inostranih poslova Feriduna Sinirlioglua naglašeno je da se Evropska unija protivi snažnijem angažovanju Turske na Balkanu, kao i da SAD sa oprezom gledaju na to.

Prema dokumentu kojeg je američki ambasador iz Ankare poslao u Vašington, u februaru prošle godine, nakon susreta dvojice diplomata Sinirlioglu je Bernsu otkrio da postoji odlučnost turske vlade da se suprotstavi stalnim naporima EU da isključi Tursku na Balkanu.

U dopisu se otkriva da je pojačano tursko angažovanje između BiH i Srbije rezultiralo time da je Turska uverila tadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžić, koji je dan ranije bio u Ankari, da odustane od isticanja srpskog "genocioda".

U drugom dokumentu se na vrlo upozoravajući način ističe uloga šef turske diplomatije Ahmeta Davatoglua koji je prozrokovao pravu lavinu reagovanja i otvorenog otpora u regionu.

"Ovaj stav povratka u prošlost, kombinovan sa turskom tendencijom da ga provede u saradnji sa lokalnim političarima islamske orijentacije, konstantno stvara nove probleme", upozorava se u dopisu ambasade u Ankari Stejt Departmentu.

(Srna)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner