Хроника

Вијетнам: Наставник музике осуђен на 11 година затвора због постова на Фејсбуку

Штампа
петак, 15. новембар 2019.

 ХАНОЈ - Суд у Вијетнаму осудио је данас једног наставника музике на 11 година затвора због серије постова на Фејсбуку који су, према тврдњама власти, били против државе.

Нгујен Нанг Тинх (43) је оптужен да је "производио и ширио анти-државне информације и материјале", на једнодневном суђењу у провинцији Нгхе Ан, рекао је његов адвокат и додао да ће он провести пет година у кућном притвору након издржавања затворске казне.

Према речима адвоката, Тинх је одбацио оптужбе рекавши да спорни Фејсбук налог није његов.
"Тужилаштво није одустало од тврдње да су корисник Фејсбука по имену Нгујен Нанг Тинх и мој клијент иста особа", додао је адвокат.

Тинх је, према саопштењу полиције, ухапшен у мају након што је откривено да пише и дели анти-државне постове на Фејсбуку, преноси Ројтерс.

Прошлог месеца, 54-годишњи архитекта је осуђен на 12 месеци затвора због оптужби да је делио анти-владине постове на Фејсбуку.

Та друштвена мрежа се широко користи у Вијетнаму, како за електронску трговину, тако и за изражавање неслагања са влашћу.
У јануару, Ханој је оптужио Фејсбук да крши закон тако што дозвољава корисницима да постављају анти-државне коментаре.

Та друштвена мрежа је у мају саопштила да је повећала број садржаја којима је смањила приступ из Вијетнама за више од 500 одсто у другој половини 2018. године.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]