Хроника

Вести: Немци написали нови Устав БиХ

Штампа
уторак, 25. јануар 2011.

Лидер СДА Сулејман Тихић потврдио је да му је у Берлину представљен предлог за промене Устава БиХ. "Вести" су прве објавиле, још почетком децембра прошле године, да ће под диригентском палицом Немаца бити покренута реформа Устава БиХ. Тихић и Бакир Изетбеговић, члан Председништва БиХ, протекле седмице боравили су у Берлину, на позив канцеларке Ангеле Меркел с којом су се срели крајем новембра прошле године.

У другом кругу разговора Тихић и Изетбеговић су разговарали само са њеним сарадницима, предвођеним саветником немачке канцеларке за спољну и безбедносну политику Кристофом Хојсгеном.

Предмет разговора, како је открио Тихић по повратку у Сарајево, није била имплементација изборних резултата, него промене Устава БиХ.

На питање новинара да прецизно одговори јесу ли добили захтев да оба ХДЗ-а партиципирају у власти, Тихић је рекао:

- Нисмо. Није уопште било говора о томе ко би с ким правио власт. Више су нас подстицали да се процес успоставе власти што пре оконча.

Тихић је рекао да су у Берлину он и Бакир Изетбеговић изнели примедбе, сугестије и допуне те да се надају да ће бар неке бити уважене.

Састанци у Берлину

У петак, 21. јануара, Хојсген је у Берлину разговарао и са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем и потпредседницом ове партије Борјаном Кришто.

У приличном увијеном саопштењу ХДЗ-а такође је потврђено да је тема разговора била реформа Устава БиХ.

У Берлин би ове седмице, према писању медија, требало да отпутују и делегације СДП-а и СНСД-а. Председник СНСД-а Милорад Додик тврди да није добио никакав позив, уз оцену да је неозбиљно да га позивају преко медија.

(Вести)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]