Početna strana > Hronika > Vesti: Nemci napisali novi Ustav BiH
Hronika

Vesti: Nemci napisali novi Ustav BiH

PDF Štampa El. pošta
utorak, 25. januar 2011.

Lider SDA Sulejman Tihić potvrdio je da mu je u Berlinu predstavljen predlog za promene Ustava BiH. "Vesti" su prve objavile, još početkom decembra prošle godine, da će pod dirigentskom palicom Nemaca biti pokrenuta reforma Ustava BiH. Tihić i Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH, protekle sedmice boravili su u Berlinu, na poziv kancelarke Angele Merkel s kojom su se sreli krajem novembra prošle godine.

U drugom krugu razgovora Tihić i Izetbegović su razgovarali samo sa njenim saradnicima, predvođenim savetnikom nemačke kancelarke za spoljnu i bezbednosnu politiku Kristofom Hojsgenom.

Predmet razgovora, kako je otkrio Tihić po povratku u Sarajevo, nije bila implementacija izbornih rezultata, nego promene Ustava BiH.

Na pitanje novinara da precizno odgovori jesu li dobili zahtev da oba HDZ-a participiraju u vlasti, Tihić je rekao:

- Nismo. Nije uopšte bilo govora o tome ko bi s kim pravio vlast. Više su nas podsticali da se proces uspostave vlasti što pre okonča.

Tihić je rekao da su u Berlinu on i Bakir Izetbegović izneli primedbe, sugestije i dopune te da se nadaju da će bar neke biti uvažene.

Sastanci u Berlinu

U petak, 21. januara, Hojsgen je u Berlinu razgovarao i sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem i potpredsednicom ove partije Borjanom Krišto.

U priličnom uvijenom saopštenju HDZ-a takođe je potvrđeno da je tema razgovora bila reforma Ustava BiH.

U Berlin bi ove sedmice, prema pisanju medija, trebalo da otputuju i delegacije SDP-a i SNSD-a. Predsednik SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da nije dobio nikakav poziv, uz ocenu da je neozbiljno da ga pozivaju preko medija.

(Vesti)