Хроника

Веселин Шљиванчанин: Не кајем се за злочине за које сам оптужен, јер знам да их нисам починио

Штампа
субота, 09. јул 2011.

"Ја не изражавам кајање за злочине за које се оптужујем пошто знам да нисам починио те злочине", каже Шљиванчанин у првом интервјуу по повратку из Хага.

Шљиванчанин је рекао да се поздравио са свима, између осталог и са Антом Готовином, са којим се изљубио, а он му је пожелео срећан пут.

Два дана по повратку из Хага, где је одслужио предвиђени део казне од десет година, официр некадашње ЈНА Веселин Шљиванчанин каже да није одговоран за мучења и убиство хрватских заробљеника на Овчари.

Одлуку о Шљиванчаниновом ослобађању суд је донео једногласно, а његова одбрана једина је пред Хашким трибуналом успела да издејствује промену правоснажне пресуде пошто је уверила суд да је Жалбено веће, које је Шљиванчанинову првостепену казну од пет година затвора повећало на 17, погрешило.

Председник Трибунала наводи да је Шљиванчанин "изразио жаљење због свих ужасних догађаја, не само у Вуковару, већ широм територије бивше Југославије". Шљиванчанин, међутим, "није изразио кајање за своје злочине, зато што не повезује судбину жртава са својим деловањем".

Шљиванчанин каже да је раније већ рекао да жали "за свим жртвама на просторима бивше Југославије".

"Ја не изражавам кајање за злочине за које се оптужујем пошто знам да нисам починио те злочине", каже Шљиванчанин.

Судија у одлуци наводи и да се Шљиванчанин примерно понашао у притвору, где је редовно помагао у библиотеци и био врло укључен у реорганизацију притвора у корист свих притвореника.

Шљиванчанин је навео да му је тешко било када је одлазио из Хага, и да се са свима дружио без обзира које су националности и зашто су тамо.

Шљиванчанин је рекао да се поздравио са свима, између осталог и са Антом Готовином, са којим се изљубио, а он му је пожелео срећан пут.

Бивши официр ЈНА је такође навео да жели да се сретне са министром за рад и социјалну политику Расимом Љајићем, који му је много помогао док је био у притвору.

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]