Početna strana > Hronika > Veselin Šljivančanin: Ne kajem se za zločine za koje sam optužen, jer znam da ih nisam počinio
Hronika

Veselin Šljivančanin: Ne kajem se za zločine za koje sam optužen, jer znam da ih nisam počinio

PDF Štampa El. pošta
subota, 09. jul 2011.

"Ja ne izražavam kajanje za zločine za koje se optužujem pošto znam da nisam počinio te zločine", kaže Šljivančanin u prvom intervjuu po povratku iz Haga.

Šljivančanin je rekao da se pozdravio sa svima, između ostalog i sa Antom Gotovinom, sa kojim se izljubio, a on mu je poželeo srećan put.

Dva dana po povratku iz Haga, gde je odslužio predviđeni deo kazne od deset godina, oficir nekadašnje JNA Veselin Šljivančanin kaže da nije odgovoran za mučenja i ubistvo hrvatskih zarobljenika na Ovčari.

Odluku o Šljivančaninovom oslobađanju sud je doneo jednoglasno, a njegova odbrana jedina je pred Haškim tribunalom uspela da izdejstvuje promenu pravosnažne presude pošto je uverila sud da je Žalbeno veće, koje je Šljivančaninovu prvostepenu kaznu od pet godina zatvora povećalo na 17, pogrešilo.

Predsednik Tribunala navodi da je Šljivančanin "izrazio žaljenje zbog svih užasnih događaja, ne samo u Vukovaru, već širom teritorije bivše Jugoslavije". Šljivančanin, međutim, "nije izrazio kajanje za svoje zločine, zato što ne povezuje sudbinu žrtava sa svojim delovanjem".

Šljivančanin kaže da je ranije već rekao da žali "za svim žrtvama na prostorima bivše Jugoslavije".

"Ja ne izražavam kajanje za zločine za koje se optužujem pošto znam da nisam počinio te zločine", kaže Šljivančanin.

Sudija u odluci navodi i da se Šljivančanin primerno ponašao u pritvoru, gde je redovno pomagao u biblioteci i bio vrlo uključen u reorganizaciju pritvora u korist svih pritvorenika.

Šljivančanin je naveo da mu je teško bilo kada je odlazio iz Haga, i da se sa svima družio bez obzira koje su nacionalnosti i zašto su tamo.

Šljivančanin je rekao da se pozdravio sa svima, između ostalog i sa Antom Gotovinom, sa kojim se izljubio, a on mu je poželeo srećan put.

Bivši oficir JNA je takođe naveo da želi da se sretne sa ministrom za rad i socijalnu politiku Rasimom Ljajićem, koji mu je mnogo pomogao dok je bio u pritvoru.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner