Хроника

Венсан Дежер: Влада не сме да губи време, октобар је близу

Штампа
четвртак, 17. фебруар 2011.

Београд – Шеф делегације Европске комисије у Београду Венсан Дежер оценио је данас да у наставку процеса евроинтеграција не сме да се губи време и да је важно да се што пре попуне упражњена министарска места и обави евентуална реконструкција Владе Србије.

Он је казао да се ЕУ не меша у процес одлучивања о реконструкцији Владе, али је подсетио да је Влада Србије припремила акциони план за бржи напредак у придруживању ЕУ и да има стотинак реформских мера које морају бити спроведене.

„Јасно је да има мало времена за посао, јер до 12. октобра треба да се припреми мишљење за статус кандидата за чланство Србије у ЕУ. Значи, време је ограничено, 12. октобар је практично већ прекосутра”, рекао је Дежер за Радио телевизију Србије.

Дежер је казао да се у јавности већ води дебата о неким мерама у области борбе против корупције и јавних набавки, измена појединих закона и захтева у упитнику ЕУ.

„Сада треба да видимо како ће се законске измене обавити и спровести у стварности, јер оно што ми желимо нису само разговори и закони, већ да се права грађана заиста имплементирају и поштују”, рекао је Дежер.

Говорећи о изменама изборног закона и укидања бланко оставки посланика, Дежер је рекао да тај предлог може бити припремљен до марта или априла, а усвојен у јуну или јулу, како би се добило добро решење које се неће у скорој будућности поново мењати.

„Србија ће одлучити који изборни систем жели, пропорционални или већински, али ми желимо одговорност пред грађанима”, рекао је Дежер и додао да ће ЕУ пратити израду закона као и његово касније усвајање и спровођење.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]