Početna strana > Hronika > Vensan Dežer: Vlada ne sme da gubi vreme, oktobar je blizu
Hronika

Vensan Dežer: Vlada ne sme da gubi vreme, oktobar je blizu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17. februar 2011.

Beograd – Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer ocenio je danas da u nastavku procesa evrointegracija ne sme da se gubi vreme i da je važno da se što pre popune upražnjena ministarska mesta i obavi eventualna rekonstrukcija Vlade Srbije.

On je kazao da se EU ne meša u proces odlučivanja o rekonstrukciji Vlade, ali je podsetio da je Vlada Srbije pripremila akcioni plan za brži napredak u pridruživanju EU i da ima stotinak reformskih mera koje moraju biti sprovedene.

„Jasno je da ima malo vremena za posao, jer do 12. oktobra treba da se pripremi mišljenje za status kandidata za članstvo Srbije u EU. Znači, vreme je ograničeno, 12. oktobar je praktično već prekosutra”, rekao je Dežer za Radio televiziju Srbije.

Dežer je kazao da se u javnosti već vodi debata o nekim merama u oblasti borbe protiv korupcije i javnih nabavki, izmena pojedinih zakona i zahteva u upitniku EU.

„Sada treba da vidimo kako će se zakonske izmene obaviti i sprovesti u stvarnosti, jer ono što mi želimo nisu samo razgovori i zakoni, već da se prava građana zaista implementiraju i poštuju”, rekao je Dežer.

Govoreći o izmenama izbornog zakona i ukidanja blanko ostavki poslanika, Dežer je rekao da taj predlog može biti pripremljen do marta ili aprila, a usvojen u junu ili julu, kako bi se dobilo dobro rešenje koje se neće u skoroj budućnosti ponovo menjati.

„Srbija će odlučiti koji izborni sistem želi, proporcionalni ili većinski, ali mi želimo odgovornost pred građanima”, rekao je Dežer i dodao da će EU pratiti izradu zakona kao i njegovo kasnije usvajanje i sprovođenje.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner