Хроника

Велика Британија обезбедила 340 милиона доза вакцине против корона вируса од америчких компанија

Штампа
петак, 14. август 2020.

Британска влада обезбедила је укупно 340 милиона доза вакцине против корона вируса пошто је данас саопштила да је склопила уговоре са америчким лабораторијама Џонсон и Џонсон и Новавакс (Новаваx) о набавци 90 милиона доза вакцине.

Прва лабораторија ће обезбедити 30 милиона доза, а друга 60 милиона доза вакцине. У питању су различите вакцине а њихова набавка је обезбедјена када оне буду "угледале светлост дана", навеле су британске власти.

Велика Британија ће кофинансирати клиничко испитивање вакцине лабораторије Џонсон и Џонсон.

Вакцине би могле да буду испоручене половином 2021. године и биле би намењене становништву које је највише изложено корона вирусу, као што су медицински радници, одрасле особе са хроничним болестима и старије особе.

Британске власти су раније склопиле договоре са другим лабораторијама које производе вакцину, тако да уколико све наручене вакцине буду званично признате, Велика Британија ће имати 340 милиона доза.

Број обезбеђених доза вакцина је много већи од броја становника у Великој Британији (око 66 милиона) али власти су навеле да су се одлучиле на тај корак пошто је још рано предвидети која ће од тих вакцина бити ефикасна и званично одобрена.

(Бета) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]