петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Велика Британија: Доњи дом парламента, са 330 за и 231 против, усвојио закон којим се одобрава излазак из ЕУ до краја јануара 2020.
Хроника

Велика Британија: Доњи дом парламента, са 330 за и 231 против, усвојио закон којим се одобрава излазак из ЕУ до краја јануара 2020.

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 09. јануар 2020.

 Доњи дом парламента Велике Британије усвојио је вечерас Закон о Брегзиту којим се дозвољава излазак те земље из Европске уније до краја месеца. Посланици су гласали 330 за према 231 против.

Тим законом се постављају услови изласка Велике Британије из ЕУ који је заказан за 31. јануар. Велика већина коју су на изборима прошлог месеца освојили конзервативци премијера Бориса Џонсона осигурала је усвајање закона, упркос противљењу мањих странака.

Предлог закона је усвојен након тродневне расправе. Закон сада треба да прође Дом лордова, горњи дом британског парламента, који може да одложи, али не да поништи усвајање из доњег дома. 

Британски министар за Брегзит Стивен Беркли рекао је да се нада да горњи дом неће покушати да одложи предлог закона.

Усвајање закона била је велика победа за Џонсона, који је као кључни циљ свог премијерског мандата навео извођење земље из ЕУ, пише новинска агенција АП. 

Велика Британија је за излазак из ЕУ гласала на референдуму 2016. године.

Међутим, посланици у парламенту су раније неколико пута осујетили покушаје Бориса Џонсона и његове претходнице Терезе Меј да изведу државу из ЕУ. Меј је због тога у јулу поднела оставку.

Последњег дана јануара почеће тек прва фаза изласка, такозвани "прелазни период", предвиђен да би се избегао нагли прекид веза, током којег Велика Британија и ЕУ треба преговорима да утврде будући однос. Џонсон је рекао да Велика Британија жели споразум о слободној трговини, али не жели да се придржава правила и стандарда ЕУ. Велика Британија жели да се ослободи прописа ЕУ, како би потписала нове трговинске споразуме широм света.

Званичници ЕУ међутим поручују да ће потписивање новог уговора бити тешко.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер