Početna strana > Hronika > „Večernji list": Tihomir Purda bi mogao biti uskoro u Hrvatskoj
Hronika

„Večernji list": Tihomir Purda bi mogao biti uskoro u Hrvatskoj

PDF Štampa El. pošta
subota, 19. februar 2011.

ZAGREB – Iako je sud Bosne i Hercegovine u prvom stepenu odlučio da Tihomira Purdu izruci Srbiji, pravosudni krugovi u Zagrebu očekuju da on ipak neće završiti u pritvoru u Beogradu i da bi uskoro mogao biti u Hrvatskoj, piše „Večernji list”.

Zagrebački dnevnik navodi da sada sve zavisi od odluke srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, koji bi mogao povući zahtev za izručenjem, dodajući da bi Purda mogao biti vraćen u Hrvatsku već za desetak dana.

Hrvatski ministar veterana Tomislav Ivić je rekao da odluka bosanskog suda nije konačno rešenje i da i dalje veruje da Purda neće biti izručen Srbiji.

Ivić je, u razgovoru s predsednicima veteranskih udruženja u Bjelovaru, kazao da će o izrucenju Purde raspravljati apelaciono veće, a da konačnu odluku donosi ministar pravde BiH.

„Svi su argumenti na Purdinoj strani”, izjavio je Ivić, dodajući da vlada intenzivno radi na rešavanju tog slučaja.

Purdi su podršku dali i desničarska Hrvatska stranka prava i šef Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić, koji je rekao da država treba iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da ne dođe do izručenja Srbiji.

„Prošlo je skoro 20 godina i određene državne službe, ali i odgovorni zvaničnici ove države trebali su više raditi da se to ne desi”, rekao je Friščić novinarima u Sibinju, na obeležavanju 76. godišnjice obračuna jugoslovenskih žandara s tamošnjim seljacima.

On je podsedio da Purda nije prvi put prešao granicu, ali da je „to izvučeno baš sada, kad smo blizu zatvaranja poglavlja o pravosuđu za ulazak u EU kako bi se na međunarodnoj sceni povela rasprava o tome da li je Hrvatska spremna poštovati crvenu poternicu Interpola ili neki drugi dokument”.

HSP je saopštila da će po hitnom postupku u saborsku proceduru uputiti „predlog zakonskog rešenja o obustavljanju daljeg progona hrvatskih veterana”.

„Večernji list” piše da, kako je Purdino priznanje zločina iznuđeno mučenjem u zarobljeništvu, proces na osnovu takvog dokaza bi mogao da izazove lavinu reakcija i da postane neugodan za sve tri uključene strane, pa se očekuje da Vukčević može doneti odluku o povlačenju zahteva za izručenjem.

Purda se u pritvoru nalazi od 5. januara, kad je na graničnom prelazu Orašje u BiH uhapšen na osnovu srpske poternice iz 2007. u kojoj se sa dvojicom saboraca tereti zbog pucanja na trojicu ranjenih vojnika JNA, od kojih su dva ubijena, a treći je umro u bolnici.

Sud BiH odlučio je 9. februara da produži ekstradicioni pritvor Purdi do šest meseci, a u petak, 18. februara, odlučio da se Purda izruči Srbiji.

(Tanjug)