Хроника

Вечерњи лист: Лекари, медицинске сестре и нездравствено особље у Хрватској од 1. октобра на посао моћи ће да дођу искључиво уз дигиталну ковид-потврду

Штампа
недеља, 12. септембар 2021.

 Лекари, медицинске сестре, али и нездравствено особље од 1. октобра на радно место моћи ће да дођу искључиво уз дигиталну ковид-потврду, пише данас хрватски Вечерњи лист.

Зелено светло добиће на основу једног од три услова, а то су вакцинација, преболевање болести или негативан тест на ковид.

Министар здравства Вили Берош за Јутарњи лист каже да о увођењу ковид-потврде разговарају већ недељама, а званична одлука биће донета током следеће седмице.

„Само увођење требало би да буде почетком октобра. За такву организацију ипак је потребно времена. Морамо одржати састанке с управама болница, а напослетку, и запослени ће имати неко време да се ипак одлуче за ону најбољу варијанту, вакцинацију“, објашњава Берош и додаје да је у току набавка тестова за запослене.

У првој фази тестирање за запослене биће бесплатно, а планира се да се након месец и по или два, тестирања спроводе о властитом трошку. Иако већина сматра да је тестирање требало одмах наплатити запосленима, јер се од здравственог особља очекује да буде вакцинисано, Берош је одлучио да да времена за прилагођавање.

„Иако би то било оправдано, нисам одмах за такав корак. Мишљења сам да морамо свима омогућити да још једном размисле и вакцинишу се“, сматра Берош.

Према последњим подацима Министарства здравства, од 6. септембра у систему хрватског здравства двема дозама вакцинисано је 60,67 одсто запослених, а нити једну дозу није примило њих 33,56 одсто.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]