Početna strana > Hronika > Večernje novosti: Skupština Srbije ratifikovala SOFA sporazum sa NATO – Alijansa može da prolazi i da koristi resurse Srbije bez pasoških i drugih kontrola
Hronika

Večernje novosti: Skupština Srbije ratifikovala SOFA sporazum sa NATO – Alijansa može da prolazi i da koristi resurse Srbije bez pasoških i drugih kontrola

PDF Štampa El. pošta
petak, 10. jul 2015.

Usvajanjem SOFA sporazuma regulisani odnosi VS i severnoatlanske Alijanse. Stranim vojnicima mogu da sude naši i njihovi sudovi

Vojnici NATO, kao i oružane snage zemalja pripadnica "Partnerstva za mir" mogu da prolaze teritorijom Srbije u uniformama, bez pasoških i drugih kontrola i da koriste naše resurse, ali samo uz dozvolu naših vlasti. U slučaju da počine neko krivično delo ili prekršaj, osim naših sudskih organa, mogu im suditi i vojni sudovi zemlje iz koje dolaze.

Ovo su ukratko osnovne odredbe SOFA sporazuma koji je u utorak ratifikovala Narodna skupština. Reč je o ugovoru s državama članicama NATO i "Partnerstva za mir", a Srbija već ima jedan potpisan SOFA sporazum i to sa Sjedinjenim Američkim Državama. Pre toga naša zemlja je pristupila Individualnom partnerskom akcionom planu (IPAP), koji predstavlja najviši stepen saradnje sa NATO, bez članstva u Alijansi.

U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da ratifikacija SOFA sporazuma, kao i IPAP, nisu korak ka punopravnom članstvu u Severnoatlanskom savezu i da Srbija ne odustaje od proklamovane vojne neutralosti. Naglašavaju da SOFA ne znači da strane vojske mogu kad god žele da uđu na teritoriju Srbije, već je neophodno da unapred najave rutu kojom bi se kretale, vreme zadržavanja i druge detalje kao i da dobiju dozvolu naše zemlje. U ugovoru se navodi i da će prihvatanje i upućivanje trupa na teritoriju druge države biti regulisano posebnim sporazumom.

Neutralnost Prema nekim tumačenjima SOFA sporazum nije u saglasnosti s vojnom neutralnošću koju je proklamovala Srbija. Između ostalog, neutralnost podrazumeva i to da država ne dozvoljava prolaz stranim trupama u slučaju rata. - Mislim da ta dva dokumenta nisu u suprotnosti, pre svega zato što je naša doktrina neutralnosti više deklarativna nego stvarna - kaže Novaković.

Ugovorom je detaljno regulisana i nadležnost domaćih i vojnih sudova zemalja NATO nad njihovim vojnicima u Srbiji. U ministarstvu ističu i da će SOFA omogućiti nesmetano angažovanje VS sa drugim državama potpisnicama u multinaconalnim operacijama, kao i omogućiti "dostizanje interoperatibilnosti VS za omogućavanje obuka jedinica stranih armija u bazi 'Jug'".

Igor Novaković, iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove, kaže da je potpisivanje SOFA logičan nastavak puta kojim je Srbija krenula još 2007:

- Okruženi smo članicama NATO, uključujući i Crnu Goru koja će to uskoro postati. Logično je da težimo što boljim odnosima sa Alijansom. S druge strane, čak i ako bude to želela, Srbija ne može da postane punopravni član NATO sve dok ima nerešene odnose s Prištinom, jer je jedan od uslova za prijem i nepostojanje teritorijalnih sporova.

(V. Mijatović – Večernje novosti)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner