Početna strana > Hronika > „Večernje novosti“: Posle Emira Kusturice, i profesor Milo Lompar odbio kandidaturu za člana Srpske akademije nauka i umetnosti
Hronika

„Večernje novosti“: Posle Emira Kusturice, i profesor Milo Lompar odbio kandidaturu za člana Srpske akademije nauka i umetnosti

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 28. februar 2021.

Posle Emira Kusturice, i profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog Milo Lompar odbio je kandidaturu za člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Povodom teksta „I Kusturica kandidat za SANU“, objavljenog u broju Novosti od subote, reagovao je Lompar kratkom izjavom.

„U vezi sa vašim tekstom o ovogodišnjim kandidatima za članstvo u SANU, koje je evidentiralo Odeljenje jezika i književnosti, molim da - i u elektronskom i u štampanom izdanju - objavite sledeću izjavu, budući da je pomenuto i moje ime.

Kao osoba koja je imenovana kao kandidat još 2015. godine, napisao sam pismo tadašnjem sekretaru Odeljenja (19. 3. 2015), u kome sam tražio da se moje ime ukloni sa liste kandidata. Ništa se u mom ponašanju i mišljenju nije od tada promenilo“, napisao je Lompar, prenose Novosti.

Podsećamo, prethodno se Emir Kusturica oglasio povodom toga što ga je Odeljenje jezika i književnosti SANU kandidovao za članstvo u toj instituciji, poručivši da ne veruje u dobre namere (predsednika SANU) Vladimira Kostića i da ih moli da njegovo ime i prezime izbrišu sa spiska.

(Večernje novosti)