Početna strana > Hronika > „Vašington post”: SAD pristale na povlačenje američkih trupa iz Nigera, najmanje 100 ruskih vojnih instruktora stiglo u Nijamej
Hronika

„Vašington post”: SAD pristale na povlačenje američkih trupa iz Nigera, najmanje 100 ruskih vojnih instruktora stiglo u Nijamej

PDF Štampa El. pošta
subota, 20. april 2024.

VAŠINGTON – SAD su obavestile vladu Nigera da su pristale na njen zahtev za povlačenje američkih trupa iz te zapadnoafričke zemlje, rekla su tri neimenovana američka zvaničnika za Vašington post.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da je premijer Nigera zatražio od Vašingtona da povuče trupe iz te zemlje i da su se SAD sa tim saglasile.

„Dogovorili smo se da u roku od nekoliko dana počnemo razgovore o tome kako da razvijemo plan za povlačenje trupa”, rekao je visoki zvaničnik.

Odluka je doneta u petak, na sastanku zamenika američkog državnog sekretara Kurta Kembela i premijera Nigera Alija Lamina Zejnea. Taj sporazum će označiti povlačenje više od 1.000 američkih vojnika iz Nigera i dovesti u pitanje status američke vazdušne baze vredne 110 miliona dolara. To je kulminacija prošlogodišnjeg vojnog udara u Nigeru u kojem je zbačena demokratski izabrana vlada u toj zemlji i uspostavljena vladavina vojne hunte koja je američko vojno prisustvo proglasila „nezakonitim”.

Za američke zvaničnike koji su bazu u Nigeru smatrali za važno sredstvo za borbu protiv terorizma, sporazum o povlačenju predstavlja značajan korak nazad, ocenjuje Vašington post.

Zvaničnici Nigera optužili su SAD da pokušavaju da diktiraju da ta zapadnoafrička nacija nema nikakve veze sa Iranom, Rusijom ili drugim protivnicima SAD.

Stotine demonstranata okupilo se u Nijameju prošlog vikenda pozivajući američke trupe da napuste Niger. Iz Nigera su se ranije povukle francuske trupe koje su u protekloj deceniji predvodile protivterorističke operacije protiv ekstremističkih grupa u regionu.

Najmanje 100 ruskih vojnih instruktora stiglo je prošle sedmice u glavni grad Nigera, Nijamej.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner