Početna strana > Hronika > „Vašington post“: Milijarder Majkl Blumberg ulaže 100 miliona dolara u kampanju DŽoa Bajdena na Floridi
Hronika

„Vašington post“: Milijarder Majkl Blumberg ulaže 100 miliona dolara u kampanju DŽoa Bajdena na Floridi

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 13. septembar 2020.

Milijarder Majkl Blumberg, koji je potrošio stotine miliona dolara za svoju neuspešnu kandidaturu na demokratskim predizborima, planira na Floridi da potroši 100 miliona dolara, kako bi u toj ključnoj saveznoj državi pomogao svom stranačkom kolegi DŽou Bajdenu protiv republikanskog predsednika Donalda Trampa, piše u nedelju Washington Post.

Blumbergovi savetnici tvrde da je taj bivši gradonačelnik Njujorka svoju odluku doneo prošle nedelje, nakon novinskih izveštaja da Tramp u toj saveznoj državi razmatra da potroši isti iznos.

Republikanski predsednik, koji u anketama na nivou cele države zaostaje za Bajdenom uoči izbora 3. novembra, prošle nedelje je rekao novinarima da je spreman da potroši i svoj novac ako će to biti potrebno.

Ankete na Floridi, jednoj od ključnih saveznih država za konačan rezultat izbora, pokazuju da se podrška dvojici kandidata proteklih nedelja tamo izjednačila, pa Blumberg smatra da je to dobro mesto na koje može da se koncentriše, otkrili su njegovi savetnici Postu.

"Glasanje na Floridi kreće 24. septembra, pa je nužnost brzog slanja sredstava u tu saveznu državu hitno potrebna", rekao je Blumbergov savetnik Kevin Šiki.

"Majk veruje da će investiranjem na Floridi omogućiti da se sredstva kampanje i iz drugih demokratskih izvora koriste u ostalim saveznim državama, posebno Pensilvaniji".

New York Times je prošle nedelje pisao kako se Trampova prvobitna finansijska prednost nad bivšim američkim potpredsednikom Bajdenom istopila i da je od 1,1 milijardi dolara, koliko su njegova stranka i kampanja prikupili od početka 2019. do jula potrošeno već više od 800 miliona dolara.

(Hina)