Početna strana > Hronika > Vanredno stanje u Grčkoj zbog velikih požara u predgrađu Atine
Hronika

Vanredno stanje u Grčkoj zbog velikih požara u predgrađu Atine

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 23. avgust 2009.

Požari koji bukte na obodima Atine još nisu pod kontrolom, izgorelo je mnogo kuća i više hiljada hektara šume. Vlasti u Grčkoj proglasile vanredno stanje i naredile su evakuaciju predgrađa Agios Stefanos. Apel za pomoć upućen vladama zemalja članica EU. Gašenje vatre otežava jak vetar. Nema prijavljenih žrtava.

Već nekoliko dana vatrena stihija bukti u okolini Atine. Požari još nisu pod kontrolom, izgorelo je mnogo kuća i više hiljada hektara šume.

Vlasti u Grčkoj su proglasile vanredno stanje u ugroženom području i naredile su evakuaciju svih 10.000 stanovnika atinskog rezidencijalnog predgrađa Agios Stefanos, koje je ugroženo požarima koji već tri dana besne oko grčke prestonice.

Opštinski zvaničnici izdali su instrukcije građanima tog predgrađa udaljenog oko 23 kilometra severno od Atine da napuste svoje domove, jer je do njega stigla vatrena stihija.

Gašenje vatre posebno otežava jak vetar, požari su zahvatili delove brda Penteli, 16 kilometara od Atine. Širenje požara na druga, gusto naseljena područja nastoji da zaustavi preko 200 vatrogasaca, sa više desetina cisterni vode i vatrogasnih vozila, uz pomoć vojnih jedinica.

Stotine stanovnika ugroženih oblasti pridružilo se vatrogasnim ekipama, a ponovo je aktivirana i protivpožarna avijacija.

Grčka je zatražila pomoć od članica Evropske unije, a danas bi, prema rečima zvaničnika vatrogasne službe, u zemlju trebalo da stigne pet aviona za gašenje požara iz Italije, Francuske i Kipra.

Grčki zvaničnici su saopštili da je vatra zahvatila predgrađa Antus, Palini, Pikermi i Dionisos, a da pojedini meštani ne žele da napuste imanja.

Vlasti su evakuisale dve velike dečje bolnice, kampove i kuće u obližnjem selu, kao i u predgrađima na obodu prestonice, zasutim pepelom.

Zamenik komandira vatrogasne službe Stelios Stefanidis rekao je da do danas nisu prijavljene žrtve požara. 

Stefanidis je dodao da su meteorolozi za danas najavili vetar brzine od 50 kilometara na čas. Naveo je, takođe, da vetar podiže gustu prašinu, što otežava gašenje vatrene stihije.

Stanovnici smatraju da je požar podmetnut, da bi u okolini Atine bila izgrađena deponija smeća.

Širom Grčke izbilo je 65 šumskih požara, a državni tužilac zatražio je pokretanje istrage o uzrocima stihije.

Stanovništvo u panici pokušavalo je da spasi imovinu, uprkos upozorenjima o napuštanju ugrožene teritorije. Vatreni front širok je 15 kilometara.

Nošen snažnim vetrom, plamen se proširio na stambene kvartove, oko 40 kilometara od grčke prestonice, saopštili su policijski izvori.

Požar je izbio nadomak sela Gramatikos, severoistočno od Atine, i vrlo brzo je stigao do kuća, a proširio se do obližnjih sela Varnavas i Maraton.

O tome koliko je stanje bilo dramatično, svedočili su i panični pozivi stanovnika Gramatikosa za pomoć koji su uputili zvaničnicima u Atini, i to putem medija, zahtevajući brže reakcije.

Do sada je izgorelo više od 20.000 ari borove šume i maslinjaka a uništeni su brojni prigradski magacini i fabrička postrojenja.

Premijer Grčke Kostas Karamanlis podržao je sve učesnike u pokušajima da se požar stavi pod kontrolu, naglašavajući da je osnovni prioritet život i zdravlje građana sa ugroženih područja.

U toku letnje sezone požari se u Grčkoj često dešavaju. U najsmrtonosnijoj vatrenoj stihiji 2007. godine na ostrvu Evija i južnom delu poluostrva Peloponez stradale su 64 osobe. Grčka svake godine izrađuje nacionalni plan za sprečavanje požara koji su ipak poslednjih godina sve češći.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner