Хроника

Ванг Ји: Кина и САД су на ивици "новог хладног рата", политички вирус у САД користи сваку прилику да нападне и оклевета Кину

Штампа
недеља, 24. мај 2020.

 Кина и САД су на ивици "новог хладног рата" упозорио је данас кинески министар спољних послова Ванг Ји, и изразио жаљење због обнове тензија са Вашингтоном око епидемије коронавируса.

Први оболели од новог коронавируса пријављени су крајем прошле године у кинеском граду Вухану а од тада се вирус проширио на целу планету и од њега је умрло око 340.000 људи.

Председник САД Доналд Трамп последњих недеља редовно оптужује кинеске власти да су касниле да пренесу пресудне податке о озбиљности вируса чије ширење је по њему могло да се заустави.

"Поред пустошења изазваног новим корона вирусом политички вирус се шири у САД. Тај политички вирус користи сваку прилику да нападне и оклевета Кину", рекао је новинарима шеф кинеске дипломатије не наводећи име америчког председника.

Напетости измедју Пекинга и Вашингтона већ су високе последње две године због трговинског рата који је покренуо Трамп, и у коме две земље једна другој узајамно уводе додатне царине на увезену робу што тешко погадја медјународну трговину.

Пандемија је попела тензије измедју те две светске силе до нових врхунаца.

"Неке америчке политичке снаге узимају за таоца односе измедју Кине и САД и гурају две земље на ивицу новог хладног рата", са кризом корона вируса рекао је Ванг Ји.

Трамп је поменуо могућност да ће тражити од Пекинга да плати више милијарди долара одштете због штете нанете пандемијом, и САД траже медјународну истрагу о пореклу вируса.

Ванг је рекао да је Кина "спремна" на медјународну сарадњу да се идентификује извор новог корона вируса, додајући да таква сарадња треба да буде лишена било каквих политичких мешања.

У понедељак је кинески председник Си Дјинпинг рекао да подржава да се изврши "свеобухватна процена" светског одговора на нови коронавирус када епидемија буде искорењена. У видео поруци упућеној годишњој скупштини Светске здравствене организације Си Дјинпоинг је одбацио сваки пропуст његове земље у управљању епидемијом дајући уверавања да је Кина увек била транспарентнта и одговорна о том питању.

(Бета)
 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]