Početna strana > Hronika > Valentin Incko u oproštajnom intervjuu na N1 Sarajevo: Obavio sam posao, drugi bi trebalo da budu zabrinuti; Meni je savest čista, nisam ja doneo odluku da je bio genocid, ali ja sam to pretvorio u Zakon
Hronika

Valentin Incko u oproštajnom intervjuu na N1 Sarajevo: Obavio sam posao, drugi bi trebalo da budu zabrinuti; Meni je savest čista, nisam ja doneo odluku da je bio genocid, ali ja sam to pretvorio u Zakon

PDF Štampa El. pošta
sreda, 28. jul 2021.

"Obavio sam posao, drugi bi trebalo da budu zabrinuti", poručio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u oproštajnom intervjuu na N1 Sarajevo.

On je rekao da mu je žao što odlazi iz Sarajeva jer je, kako kaže, to njegov drugi dom.

„Nisam nigde duže živeo nego ovde. Na Balkanu sam ukupno živeo 24 godine. Najcrnji dan za mene je kad su strani tužioci morali napustiti BiH. Znao sam da će to imati strašne posledice po sudstvo, to je najcrnji trenutak tokom mandata. Bilo je i lepih trenutaka. Sećam se 2010. godine kada smo postigli oslobađanje od viza za putovanje po Evropi,” rekao je Incko koji je istakao da su stvari u BiH mnogo bolje funkcionisale kada je međunarodna zajednica bila više angažovana.

”Imali smo fantastičnih uspeha. Konvertabilna marka je najstabilnija na Balkanu, lične karte su bile najmodernije, tada je bila… BiH je tada bila u prvom planu. Međunarodna zajednica je tada očekivala da će posle domaće elite to voditi, međutim… sada imamo šta imamo. Možda će Šmit otvoriti novo poglavlje što se tiče delovanja,” rekao je Incko.

Tokom razgovora Incko je poručio da je nedopustivo da se svaki građanin u BiH ne može kandidovati za svaku poziciju. To je diskriminacija, smatra Incko: ”Nekada se pitam kako ljudi mogu da gutaju toliko otrova. I meni će trebati za detoksikaciju… vidiš da ti političari koji pričaju ne vrede po evropskim vrednostima. Žao mi je svih Jevreja, Roma, manjinskih grupa, svih građana koji vole zemlju, a ne mogu se kandidovati. Svako ko ima pasoš mora se moći kandidovati za svaku funkciju u BiH!”

Međutim, sigurno je da će Zakon o zabrani negiranja genocida biti stvar po kojoj će se svi građani sećati Incka. ”Meni je savest čista… pitao sam svoju savest i pitao sam se: šta su to evropske tekovine? Evropa je 2008. prihvatila odredbu za sve države Evrope što se tiče genocida. Znači, ja nisam doneo odluku da je bio genocid, ko je dobio doživotne, ko su ratni zločinci, ali ja sam to pretvorio u Zakon. Što se tiče drugih stvari želio bih da se stvari odvijaju brže…”, kaže Incko.

Incko je takođe objasnio da su negativne reakcije iz entiteta Republika Srpska sasvim očekivane.

”Reakcije iz RS su očekivane, našao sam ovih dana puno starih časopisa, bojkot institucija iz prošlih godina. Ovaj put taj bojkot će biti takav da će se raditi u institucijama, ali da se ne odlučuje. U avgustu i septembru će biti donošenje odluku o Budžetu. Nepoznato je da li će oni tada prisustvovati ili ne. Sve je ovo na neki način u okviru očekivanog,” zaključio je Incko.

Valentin Incko je 2009. imenovan za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i sada nakon 11 godina svog mandata napušta BiH.

(N1 Sarajevo)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner