уторак, 23. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Вацлав Клаус: Србија кандидат за ЕУ у првој половини 2009.
Хроника

Вацлав Клаус: Србија кандидат за ЕУ у првој половини 2009.

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 04. новембар 2008.

Председник Чешке Вацлав Клаус у току јучерашње посете Београду подржао је напоре Србије да се што пре прикључи Европској унији, додавши да се нада да ће бити могуће да Србија постане кандидат за чланство у ЕУ у току чешког председавања у првој половини наредне године. После разговора са председником Србије Борисом Тадићем, Клаус је истакао да ће Чешка учинити све што је у њеној моћи како би се пут Србије ка чланству у ЕУ максимално скратио.

„Ја сам био председник владе који је поднео пријаву за чланство у ЕУ у јануару 1996. године, а ми смо осам година и три месеца куцали на капије ЕУ и тек маја 2004. смо постали чланови. Србија мора бити спремна на то да ће дуго да куца на врата ЕУ, а Чешка зна колико је то непријатно, и зато ћемо настојати да процес придруживања за Србију траје краће него за нас”, рекао је чешки председник, преноси Танјуг.

Председник Србије је истакао, између осталог, и важност још једног питања које би могло да буде актуелно током чешког председавања, а то је стављање Србије на „белу шенгенску листу”, односно омогућавање грађанима Србије да у земље ЕУ путују без виза.

„Ја сам свом пријатељу председнику Клаусу рекао да Србија никада неће одустати од очувања свог суверенитета и територијалног интегритета на Косову и Метохији, али и да неће одустати од намере да постане чланица ЕУ. Следеће године Чешка преузима председавање ЕУ и верујем да можемо постати земља кандидат за чланство у ЕУ током чешког председавања”, изјавио је Тадић, који је са Клаусом констатовао да једина ствар која данас оптерећује традиционално добре односе српског и чешког народа и две државе јесте чињеница да је Влада Чешке признала независност Косова.

Тадић је нагласио да је за Србију питање једностраног проглашења независности Косова болно на исти начин на који је за Чехе био болан Минхенски споразум.

„Ми смо просто повређени признавањем Косова, али управо председник Клаус је рекао да разуме и оправдава повређеност српског народа. То не значи да ми не заустављамо живот, желимо да наставимо живот и унапредимо односе.Донели смо одлуку о повратку амбасадора у Чешку и желимо да радимо на развоју односа ослоњени на наше традиционално пријатељство”, казао је Тадић.

Клаус и Тадић су сагласни да „српско-чешки односи имају такву дубину, ширину и традицију да оваква ствар не може да их прекине”. Двојица председника разговарали су и о могућности проширивања економске сарадње, констатујући да су две привреде комплементарне и да остављају много простора за будуће повезивање.

Клаус је јуче разговарао и са премијером Мирком Цветковићем, који је рекао да је Србија заинтересована за чешка улагања, посебно у сектору енергетике, за који је, како је навео, посебно заинтересована чешка компанија ЧЕЗ.

„Они су добро дошли и позивамо их да учествују на транспарентним тендерима који ће бити расписани”, навео је премијер Цветковић и додао да је Чешка, такође, заинтересована и за инвестиције у Србији у сектору железница и бањског туризма.

Српски премијер и чешки председник су разменили и искуства у борби са глобалном економском кризом.

„Заинтересовани смо да развијамо економске односе и инвестиције. Драго нам је да је влади у Београду познато да смо заинтересовани за велике инвестиције”, казао је Клаус, а преноси Бета.

Састанку Клауса и Цветковића присуствовали су министар спољних послова Србије Вук Јеремић, за економију и регионални развој Млађан Динкић, трговине и услуга Слободан Милосављевић и гувернер Народна банке Србије Радован Јелашић. Чешки председник се у току јучерашњег дана састао и председницом Народне скупштине Републике Србије Славицом Ђукић-Дејановић и градоначелником Београда Драганом Ђиласом.

(Политика)

 

 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер