Početna strana > Hronika > Vaclav Klaus: EU je strana sila, poput imperija koje su tlačile Češku
Hronika

Vaclav Klaus: EU je strana sila, poput imperija koje su tlačile Češku

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. avgust 2011.

Beč - Predsednik Češke Vaclav Klaus smatra Evropsku uniju stranom silom i uporedio ju je sa imperijama koje su vekovima tlačile njegovu zemlju.

Najpre smo tri veka vladani iz Beča, potom nekoliko godina iz Berlina. Nakon toga je usledilo četiri decenije Moskve i potom deset godina slobode, a sada imamo Brisel“, smatra Klaus.

On je na taj način, tokom diskusije, u okviru Evropskog foruma Alpbah, u istoimenom austrijskom gradu, odgovorio na pitanje da li žali zbog članstva Češke u EU.

„Nakon plišane revolucije 1989. su na zidovima stajale parole - Natrag u Evropu - i u toj situaciji se podrazumevalo da se pripada Evropi. To je bilo pre Mastrihta, tada je to bila Evropska zajednica“, objasnio je češki predsednik.

Evropljani, prema njegovim rečima, treba da sarađuju i žive zajedno, ali to treba da se odvija preko bilateralne saradnje vlada, a ne preko „supernacionalizma“.

Klaus je govorio pred pretežno mladom publikom, koja se zalaže za evropske integracije, i zapanjio ih je svojim stavovima.

Tako je, između ostalog, kazao da je on za građanska, ali ne i ljudska prava, te da „zeleni“ imaju kolektivističku ideologiju, koja ga plaši.

Finansijska kriza nije izazvana neregulisanim tržištima, već uticajem vlada na tržišta, ocenio je Klaus, dodajući da Česi nisu živeli četiri decenije pod komunizmom da bi sada ponovo organizovali tržišta i regulisali ih.

Predsedavajući Foruma Alpbah, bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek, okarakterisao je Klausa kao političara velikog intelekta, kojih nema puno u Evropi, te je bitno suočiti se i sa njegovim stavovima.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner