Početna strana > Hronika > "Ustavni sud Kosova" potvrdio da je ukaz Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara u skladu sa Ustavom
Hronika

"Ustavni sud Kosova" potvrdio da je ukaz Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara u skladu sa Ustavom

PDF Štampa El. pošta
petak, 29. maj 2020.

 Ustavni sud Kosova saopštio je da je ukaz predsednika Kosova Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara vlade Kosova u skladu sa Ustavom.

U saopštenju Ustavnog suda Kosova se kaže da je Sud jednoglasno odlučio da je zahtev podnosilaca predstavke prihvatljiv.

Ustavni sud je "jednoglasno odlučio da je osporena Uredba predsednika u skladu s Stavom 2. Člana 82. Ustava, čime se zaključuje da uspešno izglasavanje nepoverenja Vladi u Skupštini ne dovodi do obaveznog raspuštanja Skupštine i omogućava formiranje nove Vlade u skladu sa članom 95. Ustava; većinom glasova (je odlučeno) da je osporena uredba u skladu sa Stavom 14. Člana 84. Ustava u vezi sa Stavom 4. Ćlana 95, Ustava“, kaže se u saopštenju.

Sud je jednoglasno odlučio da ukine privremenu meru utvrđenu njegovom odlukom od 1. maja kojim je Tačijev ukaz bio privemeno stavljen van snage.

U saopštenju se ističe da će kompletna presuda koja sadrži detaljno obrazloženje, biti objavljena narednih dana.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je odluku Ustavnog suda i na Fejsbuku napisao da je uveren da je doneo odluku u skladu sa Ustavom i da političke stranke i institucije Kosova treba da poštuju red i zakon.

"Pozdravljam odluku Ustavnog suda u vezi sa ocenom ustavnosti moje uredbe za mandat Hotiju, za premijera. Uveren sam da je svaki korak koji sam preduzeo bio u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i drago mi je što je to potvrdio i Ustavni sud", naveo je predsednik Kosova.

Dodao je da političke stranke i sve institucije moraju pokazati "političku zrelost, poštovanje i posvećenost redu i zakonu i institucijama Republike Kosovo".

Ocenio je da se Kosovo suočava sa mnogim izazovima i da ne bi trebalo da se gubi više vremena na formiranje nove vlade koja će kako je naveo, imati puni legitimitet Skupštine Kosova.

Odmah po objavljivanju saopštenja Ustavnog suda, oglasila se Ambasada SAD u Prištini saopštenjem u kojem piše da "Sjedinjene Države pozivaju sve institucije i političke stranke da sprovedu današnju odluku i sve odluke Ustavnog suda Kosova".

"Molimo sve čelnike da rade zajedno za tranziciju po zakonu u interesu mira, stabilnosti i prosperiteta za sve stanovnike Kosova", piše na krau saopštenja Ambasade SAD.  

(Beta)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner