Хроника

Урсула фон дер Лајен: Залажем се за снажнију улогу ЕУ у борби против климатских промена, једнакост, социјалну правду, родну равноправност и емпатију према мигрантима и политици азила

Штампа
уторак, 16. јул 2019.

 Стразбур -- Кандидаткиња за председницу Европске комисије Урсула фон дер Лајен читала је пред посланицима Европског парламента свој план за ЕУ.

 Кандидаткиња за председницу Европске комисије Урсула фон дер Лајен заложила се данас за снажнију улогу ЕУ у борби против климатских промена, остваривању социјалне правде и једнакости као и за владавину права и ефикаснију спољну политику ЕУ, истичући да је њен циљ уједињење и јачање Европе.

Представљајући свој програм пред посланицима Европског парламента у Стразбуру, који ће вечерас гласати о њеној кандидатури, Фон дер Лајен је у први план ставила питање климатских промена и најавила да жели да ради на ”климатски неутралној Европи до 2050. године”. ”Највећа одговорност, али и могућност за Европу су климатске промене”, рекла је она.

Фон дер Лајен је најавила Зелени споразум за Евопу већ у првих 100 дана свог мандата и обећала значајну повећање финансирања тог циља. Потом се осврнула на јачање економије у ЕУ и социјалну правду доступну свим грађанима ЕУ.

”Предложићу фонд за оне који су највише погођени. Амбициозни смо, никога не остављано иза себе и нудимо перспејтиву”, казала Фон дер Лајен. Она је нагласила неопходност јачања малих и средњих предузећа, фер порезе и заложила се за то да ”економија служи људима”, а не обратно.

”Залагаћу се за социјалну правду, обезбедити да се рад исплати и да свако ко ради пуно радне време може да живи пристојан живот”, поручила је Урсула фон дер Лајен у Стразбуру.

Затражила је бољу заштиту за све који изгубе посао услед економских турбуленција и обећала да ће радити у циљу већих могућности запошљавња младих и утростручити буџет за Ерасмус. Посебан део говора Урсула фон дер Лајен је посветила женама и родној равноправности. ”Ми представљамо половину популације и желимо равноправно учешће”, каже Фон дер Лајен.

Она је обећала да ће, уколико буде изабрана за председницу Европске комисије, успоставити пуну родну равноправност у тој институцији. Урсула фон дер Лајен, која је немачка министарка одбране, посебно се осврнула на питања владавине права, Брегзит и спољну политку ЕУ.

”Владавина права је најбољи инструмент за заштиту слободе у ЕУ. Нема компромиса у поштовању владавине права и никад га неће бити”, поручила је она, добивши велики аплауз посланика у Европском парламету.

Заложила се за бржу и ефикаснију спољну политику ЕУ и у том циљу предложила усвајање одлука квалификованом већином међу земљам чланицама, што је такође дочекано аплузом европарламенатраца.

Говорећи о Брегзиту, кандидаткиња за будућу председницу Европске комисије каже да је спрема да прихвати даље одлагање датума изласака Велике Британије, уколико је то потребно из оправданих разлога.

У области миграција Фон дер Лајен је подсетила на законску и моралну обавезу спашавања живота и позвала на ”емпатију и одлучну акцију” када су у питану политика азила, заштита граница и борба против организованог криминала.

Говор пред посланицима Европског парламета у Стразбуру Урсула фон дер Лајен завршила је поруком ”Живела Европа”, коју је изговорила на енглеском, француском и немачком језику. Гласање о кандидатури Урсуле фон дер Лајен предвиђено је за 18 часова.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]