Početna strana > Hronika > Ursula fon der Lajen: Pred Ukrajinom je dug put, ali ona ima „veoma jasnu evropsku perspektivu“
Hronika

Ursula fon der Lajen: Pred Ukrajinom je dug put, ali ona ima „veoma jasnu evropsku perspektivu“

PDF Štampa El. pošta
petak, 01. jul 2022.

Ukrajina sada ima „veoma jasnu evropsku perspektivu“, ali će dug put ka članstvu u EU zahtevati naporan rad, kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U današnjem obraćanju preko video-linka ukrajinskom parlamentu, predsednica Evropske komisije je podvukla napredak zemlje na putu ka članstvu u EU dok se brani od ruske invazije.

"Ukrajina sada ima veoma jasnu evropsku perspektivu. Zemlja je kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, nešto što je pre samo pet meseci izgledalo gotovo nezamislivo", rekla je Fon der Lajenova.

Istakla je da će Evropa biti na strani Ukrajine na svakom koraku, koliko god bude potrebno i napomenula da su potrebne mnoge ključne reforme što je pre moguće.

Lideri EU su prošle nedelje odobrili Ukrajini status kandidata, čime je formalno otvoren proces za koji se očekuje da može potrajati godinama pre nego što zemlja postane članica Unije, koju sada čine 27 država.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner