Početna strana > Hronika > Ursula fon der Lajen: EU bi trebalo da prilagodi svoja pravila o državnoj pomoći, kao odgovor na ogroman paket subvencija SAD za zelenu energiju, posebno proizvođačima električnih vozila
Hronika

Ursula fon der Lajen: EU bi trebalo da prilagodi svoja pravila o državnoj pomoći, kao odgovor na ogroman paket subvencija SAD za zelenu energiju, posebno proizvođačima električnih vozila

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 04. decembar 2022.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da bi Evropska unija trebalo da prilagodi svoja pravila o državnoj pomoći, kao odgovor na ogroman paket subvencija Sjedinjenih Država za zelenu energiju.

Fon der Lajen je rekla da EU mora da deluje kako bi izbegla opsnost zbog toga što evropske investitore privlači Zakon o smanjenju inflacije (IRA) američkog predsednika DŽoa Bajdena, koji predviđa 369 milijardi dolara podrške održivim industrijama u Americi, posebno proizvođačima električnih vozila, preneo je Politiko.

„Američki zakon o smanjenju inflacije trebalo bi da nas natera da razmislimo o tome kako možemo da poboljšamo naše okvire državne pomoći i da ih prilagodimo novom globalnom okruženju. Nova politika naših konkurenata zahteva strukturni odgovor“, rekla je Fon der Lajen u Brižu.

Američki zakon doveo je do podeljenih mišljenje u Briselu, pa se tako komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton zalagao za odlučniju industrijsku politiku kao odgovor EU, dok je komesarka za konkurenciju Margret Vestager upozorila na moguću štetu od reakcije „milo za drago“.

Fon der Lajen je danas rekla da je ipak nužan neki odgovor Evropske unije na tu američku inicijativu.

„Moramo da uradimo naš domaći zadatak u Evropi i da istovremeno radimo sa SAD na ublažavanju gubitaka u konkurentnosti“, kazala je predsednica Evropske komisije.

Zvaničnici Evropske komisije pokušavaju da ubede američku administraciju da prilagodi zakon tako da i kompanije koje rade u Evropskoj uniji mogu da ostvare pravo na američku pomoć, a narednu priliku za to imaće u ponedeljak, kada će se sastati Savet za trgovinu i tehnologiju SAD-EU.

(Fonet)