Početna strana > Hronika > Urednik DŽan Dundar koji je u pritvoru: Branim se Čerčilom, Erdogan bi da sakrije istinu
Hronika

Urednik DŽan Dundar koji je u pritvoru: Branim se Čerčilom, Erdogan bi da sakrije istinu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 29. decembar 2015.

Ankara -- Režim turskog predsednika koristi “bezbednost države“ kao izgovor za krijumčarenje oružja u Siriju i napade na novinare koji to objave.

To je za britanski Gardijan napisao urednik lista DŽumhurijet DŽan Dundar koji se nalazi u pritvoru pod optužbom za izdaju.

On je optužen, zajedno sa saradnikom Erdemom Gulom, za izdaju, špijunažu i propagandu u korist terorista, pošto je njegov list objavio u novembru fotografije koje svedoče o švercu oružja iz Turske u Siriju tokom 2014. godine.

“Ti kamioni su bili pretreseni, ispod kamuflaže nalazile su se kutije sa lekovima, oružje i municija. Jedan kamion je zadržan, ali je posle intervencije vlasti u Ankari pušten da prođe ka Siriji. Vlada je potom naredila hapšenje žandarma koji su zaustavili kamion. Taj incident je brzo zataškan“, rekao je Dundar.

Turske vlasti su odmah demantovale takve navode, a Dundar kaže da je Erdogan pokušao da “popravi taj tekst“.

“Izabrao je da cenzuriše publikaciju i da preti odgovornom novinaru, a to sam bio ja. On je rekao da su ti snimci državna tajna i optužio me je za izdaju. Moram da kažem da nijednom odlukom država ne može sebi da dozvoli da se bavi kriminalom. Ja branim sebe rečima Vinstona Čerčila. Rekao je da zvanični tajni akti moraju da štite nacionalnu bezbednost, a ne da štite ministre koji žele da sakriju istinu“, naveo je Dundar.

DŽumhurijet je u maju objavio da su ti kamioni prevozili šest čeličnih kontejnera sa 1.000 komada municije za artiljerijsko naoružanje, 50.000 okvira za automatsko oružje, 30.000 okvira za teško automatsko naoružanje i 1.000 granata.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner