Početna strana > Hronika > URA: DF-u i Demokratama fotelje važnije od reformi, Bečić u strahu od snimka iz Beograda. Demokrate: Abazović nije ekspert, malo ko je dotakao dno kao URA
Hronika

URA: DF-u i Demokratama fotelje važnije od reformi, Bečić u strahu od snimka iz Beograda. Demokrate: Abazović nije ekspert, malo ko je dotakao dno kao URA

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 16. septembar 2021.

URA: DF-u i Demokratama fotelje značajnije od reformi u Tužilaštvu i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije

Ako Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora imaju potrebnu većinu za rekonstrukciju Vlade, mogu već danas da zakažu sjednicu Skupštine, saopšteno je danas iz Građanskog pokreta URA.

Oni su se oglasili povodom sinoćnjeg zajedničkog saopštenja DF i Demokrata.

"Iz sinoćnjeg zajedničkog saopštenja DF-a i Demokrata vidimo da su im ministarske fotelje značajnije od reformi u Tužilaštvu i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Izbor Tužilačkog savjeta ne smije biti dio političkih kalkulacija bilo koga političkog subjekta a reforme u ovoj oblasti ne mogu se uslovljavati bilo čijim političkim apetitima. No, i to je legitiman politički put tog spektra političke scene", poručuju iz URE.

Oni pozdravljaju, kako kažu, sinergetski pristup DF-a i Demokrata i gotovo nepodijeljen politički stav o daljim političkim procesima u Crnoj Gori.

"Javnost je dugo mislila da se radi o političkim subjektima koji nemaju ničeg zajedničkog u sagledavanju budućih procesa. Jedinstveni pristup DF-a i Demokrata ovim povodom pozdravljamo jer sada imamo popriličnu iskristalisanu situaciju na političkoj sceni Crne Gore", poručuju iz URE.

Navode da URA ni za jotu neće napustiti principe iz sporazuma koji je potpisan 9. septembra prošle godine od strane tri čelnika izbornih lista aktuelne većine.

"Dakle evropska, građanska i ekološka Crna Gora okrenuta EU integracijama kao najvećim prioritetom države, ostaju naša polazišna osnova od koje nikada nećemo odustati. Ko takav koncept ne želi, rekli smo i ponavljamo, može tražiti druge partnere a URA u tome neće biti saučesnik", zaključuje se u saopštenju.

Demokrate: Da li URA poručuje da je dogovor i stabilizacija parlamentarne većine loša stvar?

Apsolutno ćemo biti čuvari sporazuma čiji smo idejni tvorci i autori svakog slova Sporazuma nastalog u kabinetu predsjednika Demokrata, jer je taj Sporazum za Demokrate zakon, i nećemo dozvoliti nikom da jeftine političke poene kapitalizuje putem spinova i najjeftinijih mogućih politikantskih igrica kojima pokušavaju zasluge prigrabiti za sebe.

To su saopštili iz Demokratske Crne Gore reagujući na navode GP URA da su Demokratskom frontu i Demokratama fotelje značajnije od reformi u Tužilaštvu i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Isto, dakle, kao u slučaju Cetinja: boriti se da do ustoličenja ne dođe, a onda neistinama stvarati krivu sliku u javnosti koja ama baš nikako ne odgovara stvarnim događajima", kazali su.

Iz Demokrata su pitali "da li URA poručuje da je dogovor i stabilizacija parlamentarne većine loša stvar za Crnu Goru".

Navode da o principijelnosti GP URA najbolje svjedoči primjer da su prije samo nekoliko dana tvrdili da podržavaju dogovore dva najveća subjekta a da sada, kad je DF pristao na rekonstrukciju Vlade, stiže napad.

"I to od onih koji su sa DF pisali jednu i drugu verziju tužilačkih zakona. Kisjelost koja se jednostavno ne može ne primijetiti svjedoči propaloj nadi GP URA da će neko drugi preuzeti krivicu za rušenje Vlade, dok bi se oni u tom slučaju mogli izmigoljiti a ipak ostvariti cilj. Žalimo slučaj. Koliko stoje optužbe da smo gladni fotelja najbolje objašnjava to da dolaze od onih koji su sa četiri mandata zaposjeli sve što je bilo moguće, i pozapošljavali koga god su imali. Demokrate su, kažu, “gladne fotelja”, a jedni smo od 37 poslanika koji od početka podržavaju Vladu, a niti jedno ministarstvo. Nemojmo, partneri, preočigledno je", poručuju Demokrate.

Kao još jedan argument navode zaokret povodom Tužilačkog savjeta.

"Dok mi mjesecima pričamo da se tu stvari moraju uraditi bez greške tako što će biti izabrani nepartijski ljudi, URA nas optužuje da opstruiramo, a sad kad je i to na putu da bude u najkraćem roku gotovo, sad je to odjednom kalkulacija? Pa partneri, da nije presmiješno bilo bi tužno i to mnogo tužnije od vaših izliva ljubavi vašem, kako sami rekoste, bratu Katniću. Koliko su tek fantazmagorične optužbe da dogovor Demokrata i DF-a šteti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije najbolje govori najveći izazov koji je ova zemlja imala u poslednjih nekoliko godina: ustoličenje na Cetinju. Procjena situacije, čvrstina, spremnost, sposobnost i snaga su bili naši, a šta je osim opstrukcija cijele akcije bilo URA-ino u cijeloj gunguli, građani su vidjeli sami. Ostala je samo jedna nepoznanica, ko je više žalio zbog uspješne akcije, URA ili Veljović, DPS ili vaši odbornici i potpredsjednici, koji su javno podržali stavove DPS-a i glasali za njihove predloge u cetinjskom Parlamentu", tvrde Demokrate.

Postavljaju pitanje "zar jača i stabilnija Vlada upravo ne bi odgovarala onima koji su odlučni da se bore protiv kriminala i korupcije", te čemu onda "ova kisjelost, partneri, ukoliko treba da dobijemo stabilnu Vladu, bez trzavica, prijetnje rušenjem i slično? Ili je ipak nešto drugo prioritet a borba protiv kriminala samo marketing za javnost?".

Poručuju da je priča da se može boriti protiv kriminala iz pozicije slabe i neizvjesne Vlade za djecu predškolskog uzrasta.

"Konačno, optužuju nas oni koji su svog druga, Simijanovića, predstavili kao specijalnog izaslanika Sjedinjenih američkih država da bi 37 poslanika većine izbacili iz Vlade Crne Gore. Sad, kada se i taj aspekt ruši na način što se Vlada osnažuje i stabilizuje da radi u punom kapacitetu, sad nam ne valja? Partneri, saopštenje vam prosto vrišti nelogičnostima, ljutinom, a na momente i teškim licemjerjem. Za kraj, u potpunosti se slažemo da Crna Gora mora biti evropska, građanska i ekološka država. I u tom cilju predlažemo da se, uz našu punu podršku dakako, prihvatite posla u ministarstvu ekologije i zaštite životne sredine, jer ne vidimo kako to kao partija zelenih kanite obaviti iz sektora bezbjednosti, a žao nam je da vaši potencijali ne dođu do izražaja jer smo mi malo društvo velike zapuštenosti i potreban nam je svaki sposoban čovjek. Takođe, iz svega ovoga proizilazi zaključak, ako Demokrate, SNP, Prava, DF nemaju većinu, onda je ima Ura sa DPS. Pa sa srećom drugari", piše u reagovanju.

URA: Da li Bečićev potpis i dalje stoji na Sporazumu i da li Demokrate napuštaju evroatlantski kurs

Građanski pokret URA pitao je Demokratsku Crnu Goru da li potpis njihovog lidera i predsjednika Skupštine Alekse Bečića "i dalje stoji na Sporazumu iz 9. septembra prethodne godine".

Iz URA su u reagovanju pitali Demokrate da li napuštaju "evroatlantski kurs, imajući u vidu da je novi dogovor sklopio sa partijama koje su se tom sporazumu najviše protivile".

Iz URA su Demokratskom frontu poručili "da ne zavarava javnost da je URA na sastanku parlamentarne većine dala podršku dogovoru aktuelne većine koji nije na osnovama sporazuma od prethodne godine".

"Od toga sporazuma nećemo otići ni pedalj a ako možete na drugim osnovama da vršite vlast i za to, zajedno sa Demokratama, imate većinu, srećno bilo. Pošto Zakon o porijeklu imovine ulazi u završnu fazu pripreme, svi su se okrenuli protiv URE", poručili su iz ove stranke.

Pitali su Demokrate i da li su, ukoliko poštuju sporazum iz 9. septembra prethodne godine, za ekspertsku rekonstrukciju Vlade.

"Izbor Tužilačkog savjeta i reforme u tužilaštvu nijedan politički subjekat ne smije uslovljavati političkim kalkulacijama i apetitima. Vi to upravo radite u dosluhu sa političkom grupacijom sa kojom sada očigledno dijelite jednake poglede na buduće političke procese. Sve je legitimno ali dobro je da to građani konačno i znaju", poručuju iz URE Demokratama.

Dodali su u da je "apsurdno" da im o zapošljavanju govori partija "koja je u potpunosti preuzela model djelovanja DPS-a".

"I koja je prepoznata kao novi šampion partijskog zapošljavanja. Interesnatno je da su Demokrate upravo bili protivnici pristupa demonopolizacije koje je imao za cilj da se ni u jednom sektoru u sistemu ne stvaraju partijski feudi ali i principa depolitizacije po dubini", navode iz URE.

"Ako već želite da polemišemo o ovome ozbiljno odgovorite koliko ste ljudi zaposlili u energetskom sektoru i šta znače ugovori o preuzimanju radnika i koliko ste vaših odbornika preuzeli u preduzeća kojima rukovode vaši kadrovi.SD i SDP bi vam pozavidjeli na koji način stvarate partijske feude u važnim državnim organima i preduzećima", zaključuje se u saopštenju GP URA.

Demokrate: Za šta je konkretno ekspert čovjek koji nema dan radnog staža u sektoru bezbjednosti

Demokratska Crna Gora poručila je da dok je Dritan Abazović u Vladi, da ona ne može biti ekspertska.

Demokrate su Građanski pokret URA pitali "za šta je konkretno ekspert čovjek koji nema dan radnog staža u sektoru bezbjednosti, a vodi isti još predstavljajući da svako ko progovori o načinu na koji ga vodi jeste izdajnik i antievropejac".

Demokrate su, između ostalog, optužile URU i da su sve "spremili da DPS pobijedi na Cetinju.

Građanski pokret URA prethodno jed pitao Demokrate da li potpis njihovog lidera i predsjednika Skupštine Alekse Bečića "i dalje stoji na Sporazumu iz 9. septembra prethodne godine".

"Potpis Alekse Bečića je beskompromisno na Sporazumu čiji je on autor, a koji ste vi i tada jedva potpisali, da bi sad pokušali lažno da se predstavite zaštitnicima Bečićevog Sporazuma. Demokrate ni za milimetar ne odstupaju od svog poznatog političkog kursa - beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije, nikad sa DPS-om, evropske integracije bez alternative i evroatlanski kurs Crne Gore", navodi se u reagovanju Demokrata.

Dodaju da kada je GP URA sa DF-om "pisala tužilačke zakone suprotno evropskim standardima", dasu ih vraćali na evropski put.

"Kad ste dogovarali antievropski Tužilački savjet, mi smo vas vraćali na evropski put. Kad ste ignorisali poruke Vebera i Evropske komisije, mi smo vas vraćali na evropski put. Uostalom, zamislite "evopsku" partiju koja na stranačkim organima odlučuje o vjerskim obredima?! Evropski nema šta. Isto kao i DPS koji je na organima partije donosio odluke o osnivanju crkava. Razlika je samo u tome što oni imaju hrabrosti da istu priču pričaju i na lokalu i na državnom nivou, dok ste vi na lokalu za jedno, a na državnom nominalno za nešto drugo. Dok je Abazović u Vladi, Vlada nije ekspertska. Jer za šta je konkretno ekspert čovjek koji nema dan radnog staža u sektoru bezbjednosti, a vodi isti još predstavljajući da svako ko progovori o načinu na koji ga vodi jeste izdajnik i antievropejac? Isti diskurs kao razbijeni DPS. O kakvoj ekspertizi mi tu uopšte govorimo? Ekspertizi za političko ucjenjivanje, ili ekspertizi za odbijanje naređenja premijera i opstrukcije sprovođenja Ustava i zakona države Crne Gore što je zemlju moglo koštati užasne cijene", navodi se u reagovanju Demorkata.

Navode i da je Bečićev potpis na Sporazumu, ali da je potpis URA "u fioci Aleksandra Vučića".

"Sa kojim dogovarate Tužilački savjet i tužilačke zakone, i kojem ste referisali o stanju na Cetinju. Dok smo mi satanizovani od beogradskih tabloida, vi ste bili (i ostali) zvijezde istih Vučićevih medija. Dok smo mi čvrsto stajali uz Ustav i zakone ove države da se ustoličenje mitropolita obavi na Cetinju, vi ste učinili sve da se to ne desi i da na taj način Veselin Veljović preuzme kontrolu nad situacijom, nakon čega bi zemlja bila u haosu. Sve ste spremili da DPS pobijedi na Cetinju, a vaši postupci su dokaz da imate dogovor s njima i da samo tražite opravdanje da ga ozvaničite. Evo vam prilike: rušite Vladu", navodi se u reagovanju.

Demokrate su tražile od URA da odgovori na više pitanja "ako smije".

"Zašto je Zoran Lazović dobio status štićene ličnosti i koliko ga pripadnika Uprave policije obezbjeđuje i ko su ti službenici? Ko drži Hotel Podgoricu i zašto tamo pripadnici Uprave policije nijesu mogli da ugase muziku za vrijeme kovid mjera? Gdje su raspoređeni pripravnici tzv. Specijalnog policijskog odjeljenja (SBPOK) koji su bili u Lazovićevom timu? Gdje trenutno radi sin Zoran Lazovića koji se gledao sa Veljkom Belivukom u Crnoj Gori? Da li je Ljubo Milović još uvijek službenik policije ili MUP-a? Gdje radi Marko Lazović?Da li je tačno da je on zadužen za "zaštitu" lica koja su dobila status svjedoka saradnika? Gdje je raspoređen Zoran Tomčić? Čime je kum Zorana Lazovića zavrijedio toliko vaše povjerenje da ste ga postavili na poziciju savjetnika direktora Uprave policije? Gdje je raspoređen Dejan Ostojić? Da li su ga na tu poziciju kvalifikovali batinjanje i kažnjavanje učesnika litija? Gdje su raspoređeni: Tiho Goranović, Darko Mađarić, Milovan Pavićević, Miloš Vučinić, Jovica Rečević, Veselin Magovčević, Drago Spičanović? Koje ste kriterijume imali prilikom biranja ljudi kojima najviše vjerujete? Profesionalnost, dosljednost, uzornost i moralne kriterijume nijeste, pa nam objasnite koje kriterijume jeste. Gdje vam je Simijanović, vaš aktivista iz Bara, kog ste predstavljali kao američkog zvaničnika? Koji vam je beogradski tabloid omiljeni i čime ste zavrijedili tu promociju", pitanja su koja su iz Demokratske Crne Gore postavili GP URA.

Tvrde da kada URA odgovori na ova pitanja, "biće jasno i vaše djelovanje u sektoru bezbjednosti".

"A radi pune informacije dužni ste da obrazložite javnosti zašto ste izmišljali terorističke napade i potencijalno ubistvo patrijarha? Je li cilj bio da se mitropolit Joanikije povuče, a vi se oslobodite odgovornosti? Neka javnost zna i da ste sa DF-om dogovarali partijske kandidate kako biste istrgovali sa nezavisnim institucijama. Mislili ste da će vam to proći? Kad odgovorite na ovo, a nećete to unaprijed znamo, ima toga još. Samo polako", navodi se između ostalog u reagovanju.

URA: Bečiću, da li zbog straha od snimka iz Beograda napuštate evropski kurs?

Građanski pokret URA saopštio je da sumnja "da zbog nekih ozbiljnih ucjena Aleksa Bečić napušta evroatlantski kurs" i da "tjera URU da isto učini".

Iz URA su reagovali na navode Demokratske Crne Gore, koja je između ostalog poručila "da dok je Dritan Abazović u Vladi, da ona ne može biti ekspertska".

"Ako zbog prijetnji beogradskih tabloida o navodnom snimku Alekse Bečića napuštate evropski kurs, onda Vaša partija ne zaslužuje iole ozbiljan odgovor", navode iz URA .

Dodaju da nijesu sigurni da je autor saopštenja Demokrata shvatio njihovo prethodno saopštenje, jer, kako kažu, "nijesu mislili na sinoćnji dogovor Bečića iz izolacije i lidera DF-a, već na prošlogodišnji Sporazum lidera tri pobjedničke koalicije".

"Apsurdno je da o vezama sa Vučićem pričaju oni koji sklapaju tajne dogovore na izmaku prvog Dana srpskog jedinstva", navode iz URA.

Dodaju da je i domaća i međunarodna javnost znaju "da u Vučićevim fiokama nema našeg potpisa", ali da sumnjaju "da zbog nekih ozbiljnih ucjena Aleksa Bečić napušta evroatlantski kurs i tjera URU da isto učini".

"Do sada ste se kao kukavice krili u izolaciji, a sada se krijete iza administratora stranica i tviter botova. Trepnite ako ste ucijenjeni ili ako vam je medijski tim oteo neko iz Statisovih medija. Čuvamo i razvijamo sektor bezbjednosti, rado ćemo vam pružiti zaštitu", zaključuju iz URE.

Demokrate: Malo je ko dotakao dno kao URA, da za Bečića postoji bilo šta davno bi bilo objavljeno

Demokratska Crna Gora saopštila je da je "malo ko dotakao dno na javnoj sceni Crne Gore" kao Građanski pokret URA poslednjim istupom.

Demokrate poručuju da je ta za njihovog lidera Aleksu Bečića "bilo ko ima bilo šta za sve ove godine" da bi to "davno objavio".

Oni su reagovali na navode GP URA koja je pitala da li Bečić i Demokrate "zbog straha od snimka iz Beograda" napuštaju evropski kurs.

"Pitali smo se da li vaše poslednje reagovanje zaslužuje bilo kakav odgovor, jer odavno se građani Crne Gore bez obzira na političku pripadnost nijesu zgrozili nad nečim kao nad vašim poslednjim reagovanjem. Malo je ko dotakao dno na javnoj sceni Crne Gore kao vi vašim poslednjim istupom. Dočekati da jednoj navodnoj evropskoj i empancipatorskoj partiji mjera istine i mjera autoriteta bude urednik Informera Vučićević i beogradski tabloidi, može samo neko ko je opijen mržnjom, zavišću i primitivizom. Izjednačili ste sebe sa tabloidom, a možemo misliti šta tek Abazović misli drugima, kada je ovako spreman da ogavno podmeće Aleksi Bečiću za koga je javno izjavio da mu je priijatelj. Što bi naš narod rekao, očito da mu pored takvih prijatelja ne trebaju neprijatelji", navodi se u reagovanju Demokrata.

Ističu i da je za Bečića "bilo ko ima bilo šta za sve ove godine davno bi objavio".

"Ali za razliku od Alekse Bečića koga mjesecima satanizuju beogradski tabloidi, gospodin Abazović je punih godinu dana zvijezda istih tabloida. Pametnome dosta. Međutim, mi nijesmo vi, nemamo namjeru da se spuštamo na vaš nivo, već vas ostavljamo da se kupate u Informerskom društvu i blatu. Makar je Crna Gora konačno saznala ko je crnogorski Vučićević. U svakoj gadosti nažalost ima po nešto dobro. Zbog pouka za budućnost".

Demorkate su pozvale GP URA da odgovori na pitanja, koja su im već postavili, kako bi vidjeli građani "da ste veoma mutni baš na terenu kojim se bjesomučno hvalite".

"Zašto je Zoran Lazović dobio status štićene ličnosti i koliko ga pripadnika Uprave policije obezbjeđuje i ko su ti službenici? Ko drži Hotel Podgoricu i zašto tamo pripadnici Uprave policije nijesu mogli da ugase muziku za vrijeme kovid mjera? Gdje su raspoređeni pripravnici tzv. Specijalnog policijskog odjeljenja (SBPOK) koji su bili u Lazovićevom timu? Gdje trenutno radi sin Zoran Lazovića koji se gledao sa Veljkom Belivukom u Crnoj Gori? Da li je Ljubo Milović još uvijek službenik policije ili MUP-a? Gdje radi Marko Lazović? Da li je tačno da je on zadužen za ,,zaštitu“ lica koja su dobila status svjedoka saradnika? Gdje je raspoređen Zoran Tomčić? Čime je kum Zorana Lazovića zavrijedio toliko vaše povjerenje da ste ga postavili na poziciju savjetnika direktora Uprave policije? Gdje je raspoređen Dejan Ostojić? Da li su ga na tu poziciju kvalifikovali batinjanje i kažnjavanje učesnika litija? Gdje su raspoređeni: Tiho Goranović, Darko Mađarić, Milovan Pavićević, Miloš Vučinić, Jovica Rečević, Veselin Magovčević, Drago Spičanović? Koje ste kriterijume imali prilikom biranja ljudi kojima najviše vjerujete? Profesionalnost, dosljednost, uzornost i moralne kriterijume nijeste, pa nam objasnite koje kriterijume jeste. Gdje vam je Simijanović, vaš aktivista iz Bara, koji je animirao ljude u Baru da glasaju za Uru, kog ste predstavljali kao američkog zvaničnika? Koji vam je beogradski tabloid omiljeni i čime ste zavrijedili tu promociju?", zaključuje se u reagovanju Demokrata.

(Vijesti)

Videti još: Crna Gora: DF i Demokrate postigli dogovor o rekonstrukciji Vlade i izboru članova Tužilačkog saveta

Zdravko Krivokapić: Razmotriću sve inicijative za unapređenje rada Vlade iza kojih stoji 41 poslanik