Početna strana > Hronika > Uprkos protivljenju Turske produžen mandat misiji UN na Kipru
Hronika

Uprkos protivljenju Turske produžen mandat misiji UN na Kipru

PDF Štampa El. pošta
utorak, 15. decembar 2009.

NjUJORK – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je još jednom produžio mandat mirovnim snagama UN na Kipru za još šest meseci uprkos protivljenju Turske.

U rezoluciji prihvaćenoj sa 14 glasova za i jednim protiv, pozivaju se kiparski Grci i kiparski Turci da nađu rešenje za tu podeljenu mediteransku ostrvsku državu i naglašava se da postoji „retka prilika” da se ostrvo ujedini.

Kipar je podeljen 1974. turskom okupacijom trećine ostrva posle neuspelog grčkog vojnog pokušaja puča u nameri da ujedine to ostrvo s Grčkom u kojoj je tada na vlasti bila vojsku.

Savet bezbednosti je naglasio da „sada postoji retka prilika da se napravi znatan napredak” u pregovorima o ujedinjenju i podvukao da su UN spremne da pomognu dvema stranama da postignu „sveobuhvatni i trajni sporazum” kojim bi se okončao kiparski sukob i podela ostrva.

Savet bezbednosti je pozvao Hristofijasa i Talata da ubrzaju tempo pregovora.

Ambasador Turske pri UN Ertugrul Apkan je izrazio protivljenje što se ta rezolucija, kao i sve prethodne, poziva na „vladu Kipra” koja – kako tvrdi Ankara – predstavlja samo kiparske Grke od 1963.

Rezolucijom je do 15. juna produžen mandat mirovne misije UN koja ima 858 vojnika, 68 policajaca i 40 službenika.

Misija UN je uspostavljena 1964. da spreči sukobe kiparskih Grka i Turaka.

Kada su neprijateljstva ponovo izbila 1974, ovlašćenja misije UN proširena su na nadgledanje linija primirja, održavanja tampon-zone i humanitarne aktivnosti.

(Beta)