Početna strana > Hronika > Uprava za verske poslove Turske: Freske i ikone u Aja Sofiji nisu prepreka za obavljanje molitvi, one će tokom molitvi biti prekrivene ili zatamnjene odgovarajućom metodom
Hronika

Uprava za verske poslove Turske: Freske i ikone u Aja Sofiji nisu prepreka za obavljanje molitvi, one će tokom molitvi biti prekrivene ili zatamnjene odgovarajućom metodom

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. jul 2020.

 Uprave za verske poslove Turske (Dijanet) poručeno je da freske i ikone u Aja Sofiji nisu prepreka za obavljanje molitvi, nakon što je prošle sedmice taj objekat ponovo prenamenjen u džamiju.

U saopštenju Dijaneta, prenosi Agencija Anadolija, navodi se da će freske i ikone tokom molitvi biti prekrivene ili zatamnjene odgovarajućom metodom.

Ističu i da sa verske strane ne postoje bilo kakve prepreke da Aja Sofija, sada kao džamija, bude i dalje otvorena za posetioce van verskih programa, prenosi Tanjug.

Vrhovni sud Turske poništio je prošle sedmice odluku Saveta ministara iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej.

Potom je u Službenom listu Turske objavljena i Predsednička odluka kojom se Aja Sofija otvara za molitvu i prelazi pod ingerencije Uprave za verske poslove Turske.

(Politika)