уторак, 20. октобар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > УН: Влада Србије имала добар и правовремен одговор на први удар пандемије
Хроника

УН: Влада Србије имала добар и правовремен одговор на први удар пандемије

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 28. септембар 2020.

Влада Србије пружила је добар и правовремен одговор на први удар пандемије Ковид-19, реагујући на здравствену кризу и непосредни утицај пандемије на привреду земље, наводи се у објављеном социо-економском извештају Уједињених нација.

"Како се ова криза без преседана буде настављала, држава ће морати даље да јача здравствени систем, да убрза реформе у области социјалне заштите и локалне самоуправе, као и да малим и средњим предузећима (МСП) пружи подршку која ће унапредити њихову флексибилност и отпорност на кризе", истиче се у извештају.

Оцењено је да би држава требало да искористи кризу коју је изазвао Ковид као прилику за изградњу бољих темеља за будућност, бржу трансформацију привреде по еколошким начелима и континуирану изградњу поверења између институција и градјана, заснованог на заједничкој одговорности.

Процена социо-економског утицаја резултат је сарадње агенција и програма УН, Владе Србије и представника пословног и цивилног сектора. Та анализа се бави здравством, социјалном заштитом, запошљавањем и МСП, макроекономијом и мултилатералном сарадњом, управом и отпорношћу заједнице, животном средином и климатским променама.

Франсоа Жакоб: Наша колективна и индивидуална будућност се налази у нашим рукама

Док радимо на јачању здравственог система, требало би и да се додатно посветимо изградњи одрживе будућности и остваривању Циљева одрживог развоја до 2030.

"У овом тренутку наша колективна и индивидуална будућност се налази у нашим рукама, уз јединствену животну прилику да за њу изградимо боље темеље. Док радимо на јачању здравственог система, требало би и да се додатно посветимо изградњи одрживе будућности и остваривању Циљева одрживог развоја до 2030. године", изјавила је стална координаторка УН у Србији Франсоа Жакоб.

Указала је да налази социо-економског извештаја указују да убудуће треба више да се користе дигитална решења ради јачања друштвеног капитала и подизање на виши ниво примера добре праксе проистекле из ове кризе, као што је подршка волонтера у локалним заједницама, али и да би се изградила отпорност здравственог система и економије, на пример путем сервиса као што су е-здравље и е-трговина.

Франсин Пикап: Свеобухватна употреба иновативних дигиталних алата може помоћи да се изгради поверење грађана у институције

Пружање веће подршке 'зеленој' привреди од кључне важности за здравље, животну средину и осигуравање конкурентности српских компанија у ЕУ

"Свеобухватна употреба иновативних дигиталних алата такође може помоћи да се изгради транспарентност у процесу одлучивања и ојача поверење грађана у институције. Пружање веће подршке 'зеленој' привреди је од кључне важности за здравље, животну средину и осигуравање конкурентности српских компанија у ЕУ и на другим тржиштима", истакла је Франсин Пикап, стална представница УНДП у Србији, који је имао техничко вођство у припреми извештаја УН.

У извештају се наводи да је привреда Србије, подржана пакетом брзих фискалних подстицаја, показала краткорочну отпорност захваљујући којој је успела да се опорави од првобитног шока.

"Србија није претрпела тако нагли пад бруто домаћег производа, запослености и зарада као друге сличне земље у Европи. Иако су процене да ће БДП пасти од три до 5,3 одсто током 2020. године, очекује се да овај пад буде надокнађен већ 2021. године.

Пад БДП ће утицати на повећање буџетског дефицита и удела јавног дуга у БДП", истакнуто је у извештају УН.

Оцењено је да ће ти трендови допринети смањењу обима финансијских средстава која су на располагању Влади Србије за решавање структурних проблема, а посебно степена сиромаштва, нивоа неједнакости и доступности социјалних услуга.

Поједини делови становништва у Србији погођени више од других

Ромска популација у неформалним и формалним насељима била ускраћена због недостатка приступа текућој води и струји

Извештај показује да су поједини делови становништва у Србији били погођени више од других, попут радника у неформалном сектору, жена на малим пољопривредним газдинствима и старије популације. Неформални радници чине 85 одсто отпуштених радника у првом кварталу, а многи нису могли да искористе ни редовне, ни специфичне мере социјалне заштите, донете услед пандемије Ковид-19.

Наведено је да је ромска популација у неформалним и формалним насељима била ускраћена због недостатка приступа текућој води и струји, што је озбиљна препрека одржавању препорученог нивоа хигијене, а сиромашнија домаћинства имала су потешкоћа да обезбеде учешће деце у школовању на даљину.

Будућа фискална подршка требало би да буде доступна већем броју компанија

Средња предузећа се показала као најотпорнија

"Средња предузећа показала су се као најотпорнија и најбрже су се прилагодила новонасталој ситуацији, док су услови за коришћење пакета подстицајних мера били престроги за многа мања предузећа. Будућа фискална подршка требало би да буде доступна већем броју компанија, али такође треба да понуди подстицаје који ће охрабрити еколошки одговорне моделе пословања", оцена је аналитичара УН.

Препорука - јачање социјалног дијалога

Препоручили су јачање социјалног дијалога, "надовезивањем на снажан допринос цивилног друштва, као и волонтера из свих сфера жив.ота, приватног сектора и припадника српске дијаспоре"

"Локалне самоуправе показале су различит степен капацитета, ресурса и креативности у одговору на кризу. Лекције научене у протеклих шест месеци указују да механизме за припремљеност на ванредне ситуације и механизме за реаговање на кризе треба ојачати и учинити их још инклузивнијим како нико не би био изостављен", указано је у саопштењу УН уз напомену да ц́е налази овог извештаја котистити за формулисање будуц́ег оквира сарадње са Владом Србије од 2021. до 2025. године, као и за подршку партнерима.

(Н1) 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер