Хроника

УН: Пандемија коронавируса не сме постати "карт бланш" за кршење људских права

Штампа
четвртак, 09. април 2020.

Пандемија коронавируса не сме да буде "карт бланш" за кршење људских права, упозорила је висока комесарка УН за људска права Мишел Башле која је критиковала "неограничена овлашћења" које су увеле власти неких земаља.

"Хитне мере могу бити неопходне за решавање хитне здравствене ситуације. Међутим, хитна ситуација није 'карт бланш' за игнорисање обавеза према поштовању људских права", рекла је Мишел Башле на првом видео састанку Савета УН за људска права.

Комесарка је рекла да хитне мере треба да буду "неопходне и сразмерне" и додала да је "дубоко забринута што су власти неких земаља увеле хитна неограничена овлашћења".

Многе земље су појавом епидемије коронавируса увеле ванредне мере, као Мађарска у којој премијер Виктор Орбан има пуна овлашћења, током ванредног стања који је неограниченог периода.

"Епидемија се у неким случајевима користи као оправдање за уводјење репресивних мера у законодавству, а оне могу да остану на снази дуго после завршетка ванредне ситуације", рекла је Мишел Башле.

Комесарка је такође изразила забринутост због ограничене слободе медија и изражавања, страхујући да би "такозвана борба против дезинформације била претворена у ућуткивање критике".

"У многим земаљама постоје извештаји да су новинари кажњени јер су преносили вести о мањку маски, или здравствени радници који су говорили о мањку заштитне опреме. Негде су и обични грађани кажњени јер су на друштвеним мрежама преносили поруке о пандемији", рекла је она и додала да "критика не представља злочин".

Комесарка УН је позвала владе да знатно повећају приступ тачним информацијама и статистичким подацима о пандемији коронавируса јер је "транспарентност од императивног значаја за спасавање људи у случају санитарне кризе".

(Бета-АФП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]