Početna strana > Hronika > Ukrajinski parlament usvojio zakon po kome je ukrajinski jezik jedini zvanični jezik u državi
Hronika

Ukrajinski parlament usvojio zakon po kome je ukrajinski jezik jedini zvanični jezik u državi

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. april 2019.

 KIJEV - Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada, usvojio je danas zakon po kome je ukrajinski jezik jedini zvanični jezik u državi.

Taj zakon podržalo je 278 poslanika, a kako se navodi, za njegovo usvajanje bilo je neophodno najmanje 226 glasova, prenosi Tass.

Prema odredbama zakona, svi građani sada moraju da koriste ukrajinski jezik u svim sferama svog života, a sprovođenje dokumenta nadgledaće "inspektori za jezik", koji će biti prisutni na sednicama u svim državnim organima, tražiti dokumente od javnih organizacija i političkih stranaka i izricati novčane kazne.

Nacrt ovog zakona, podsećaju ruski mediji, izazvao je buru u javnosti u Ukrajini i inostranstvu.

Komesar SE za ljudska prava Dunja Mijatović svojevremeno je tražila da se predstavnici nacionalnih manjina uključe u njegovu izradu, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da je Rusija veoma zabrinuta zbog kršenja jezičkih i obrazovnih prava nacionalnih manjina i da je Moskva tim povodom uputila pismo EK, SE, OEBS i NATO.

(Tanjug)