Хроника

Украјински државни тужилац: Високи званичник оптужен за напад киселином од ког је преминула антикорупцијска активисткиња

Штампа
понедељак, 11. фебруар 2019.

Високи украјински регионални званичник оптужен је за организовање напада киселином од ког је преминула антикорупцијска активисткиња Катерина Ганџјук, рекао је украјински државни тужилац Јуриј Луценко.

Луценко је навео да је председник парламента региона Херсон Владислав Мангер оптужен за "организовање убиства Катерине Ганџјук".

На Катерину Ганџјук, саветницу градоначелника Херсона која је нападала корупцију у регионалној полицији, један нападач је прошлог јула бацио литар сумпорне киселине испред њеног стана.

Она је четири месеца касније подлегла повредама у 34. години. Ухапшено је шест осумњичених за напад али до сада нико није био ухапшен ни оптужен за наручивање напада.

Према изводима из оптужнице, Мангер је гајио "лични анимозитет" према жртви која је често скретала пажњу на "илегалну сечу шуме под маском подметнутих пожара" у Херсонској области.

Мангер је био члан партије Баткившина, некадашње премијерке Јулије Тимошенко, сада кандидаткиње на председничким изборима 31. марта.

Он је из странке искључен у петак, пошто су се појавиле гласине о његовој могућој умешаности у убиство Ганџјук.

Државни тужилац Луценко се сматра блиским шефу државе Петру Порошенку, који ће на изборима тражити други мандат.

(Бета) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]